Co země, to zvyk, aneb tradice yerba maté v zemích jižní Ameriky

2020-10-29
Co země, to zvyk, aneb tradice yerba maté v zemích jižní Ameriky

Jak víte, yerba maté se vyrábí z cesmíny paraguajské, která se přirozeně vyskytuje v Argentině, Brazílii a Paraguayi. A ačkoliv se yerba maté vyrábí vždy ze stejné rostliny, v každé z těchto zemí se připravuje trochu jinak a tradice, které tento nápoj doprovázejí, se také liší. Pokud se chcete dozvědět více, čtěte dál!

Paraguay

Mnoho lidí tvrdí, že domovinou yerby maté je právě Paraguayi a samotní Paraguajci si tento nápoj vychutnávají už stovky let. Zajímavé ale je, že v Paraguay je nejoblíbenější tereré (yerba maté se zalévá studenou vodou ze speciální termosky s kostkami ledu)- pravděpodobně kvůli vysokým teplotám, které tam panují. Paraguayská yerba maté má obvykle silnou chuť a kouřové aroma, obvykle obsahující střední až vysoké množství prachu. V této zemi je konzumace tereré mnoha jejich obyvateli považována za rituál. Mezi oblíbené produkty patří značky jako Pajarito a Guarani

Argentina

Argentina je jedním z největších světových producentů yerby maté a zároveň zemí, ze které pochází mnoho u nás velmi oblíbených produktů. Yerba maté je tam předmětem mnoha vědeckých výzkumů, o čemž svědčí existence Národního institutu Yerba Mate (INYM). Maté je velmi důležité z hlediska kultury a mezilidských vztahů - podle tradice se nálev (maté) připravená ve speciálních nádobkách materech předává v kruhu z ruky do ruky. Nálev cesmíny jsou také běžným tématem v literatuře a umění. Mezi nejoblíbenější argentinské značky patří: yerba maté Amanda. Směsi z této země jsou obvykle středně nebo málo prašné, mnoho z nich je certifikováno jako ekologické.

yerba mate argentina

Brazílie

V Brazílii se místo yerba maté používá termín erva mate. Plantáže cesmíny paraguajské se nacházejí hlavně na jihu země kvůli vynikajícím klimatickým podmínkám potřebným pro pěstování těchto rostlin. Brazilská yerba maté obvykle obsahuje hodně prachu, takže je nutné použít speciální druh bombilly (speciálního brčka na pití maté). Typem směsi, který je pro Brazílii charakteristický, je chimarrão, čili velmi jemně mletá yerba maté. V Brazílii je yerba maté často sušena kratší dobu než v dalších zemích a během tohoto procesu se nepoužívá uzení, díky čemuž si směs zachovává intenzivní zelenou barvu a jemnou rostlinnou chuť.

Uruguay

Uruguay je na tomto seznamu také, i když v této zemi ... se cesmína paraguayská vůbec nepěstuje! Je zajímavé, že pokud věříte statistikám, Uruguajci jsou národem, který je do maté nejvíce zamilovaný. Směsi pocházejí z Brazílie, a proto jsou výrobky z Uruguaye velmi podobné brazilským, pokud jde o konzistenci a chuť. Uruguajci pijí maté ze speciálních velkých nádob zvaných porongo. Yerba je důležitou součástí tamní kultury a zdaleka nejoblíbenějším nápojem v celé zemi.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více zde.
Rozumím
pixel