Kouzlo "posvátného dřeva". Jak pečovat o nádobu ze dřeva palo santo?
Je nejvyšší čas stát se mateistou z masa a kostí! Palo santo je ideální pro všechny nadšené milovníky yerby maté a pokročilé příznivce yerby, kteří chtějí, aby jejich nápoj měl tu pravou chuť. Nádoba vyrobená z jedinečného dřeva palo santa má mnoho výhod, ale vyžaduje také speciální zacházení. Dnes napíšeme pár slov o magickém materu z palo santa - jak o něj pečovat, aby vydrželo co nejdéle? Vítejte u našeho článku!
"Posvátný strom" palo santo
Palo santo znamená ve španělštině "posvátný strom". Ve skutečnosti se nejedná o jeden druh stromu, ale o větší skupinu rostlin, které se vyskytují v celé Střední a Jižní Americe. Z nich se nejčastěji uvádějí ty s botanickými, složitě znějícími názvy jako: Bursera graveolens, Bulnesia sarmientoi a Guaiacum officinale.
Díky své aromatické pryskyřici a krásně vonícím éterickým olejům se stromy palo santo používají v lidovém léčitelství již stovky let. Někteří je používají jako kadidlo - kouř z hořícího dřeva se používá v aromaterapii nebo jako součást meditace. Údajně čistí špatnou energii a a dobře se při tom relaxuje. Před stovkami let indiánští šamani při mystických rituálech používali kadidlo palo santo, jehož cílem bylo chránit se před zlými duchy a předpovídat budoucnost. Hořící dřevo palo santo má obklopující, jemně citrusovou vůni. Aromatická pryskyřice, která v něm koluje, ale není jeho jedinou cenností. Dřevo stromů palo santo je velmi tvrdé a odolné. Proto se z něj vyrábí řada předmětů - nábytek, nádobí nebo šperky. Ze dřeva pallo santa se také vyrábějí matera na yerbu maté. Jedinečnost dřeva palo santo dokládá i skutečnost, že některým stromům y této skupiny hrozí vyhynutí, což činí předměty vyrobené z jejich dřeva ještě cennějšími.
Matero palo santo - proč je tak výjimečné?
"Posvátný strom" je důležitým prvkem v kultuře maté. Matera palo santo pro pití yerby maté obvykle volí lidé, kteří již dobře znají charakteristickou chuť nápoje a chtějí z ní získat ještě větší požitek. Matero palo santo nejenže krásně voní po přírodním dřevě plném zajímavých citrusových tónů, ale také "dodává" svou chuť nálevu v něm připravenému. Vlivem teplého nálevu dřevo uvolňuje aromatické látky, které nápoj obohacují a dodávají mu jedinečné aroma. Pití yerby z takové nádoby je úplně jiný zážitek než z obyčejné keramické kalabásy! Ale to není všechno... Pryskyřice Palo santo má "magické" vlastnosti. Má dezinfekční účinky a nádoba je díky ní poměrně odolná vůči plísním. Kromě toho umožňuje, aby se drobné prasklinky, které se na nádobě objeví používáním, samy opravily. Za zmínku stojí i to, že tento typ nádob se nevyrábí sériově - je dílem lidských rukou, takže každá nádoba je jedinečná a neopakovatelná. Jak se na dřevo sluší, palo santo vyžaduje zvláštní péči, odlišnou od běžného čištění keramických nebo hliníkových nádob. To znamená...
Jak pečovat o nádobku z palo santa?
Matero palo santo - před prvním použitím
Příprava nádoby na pití yerby maté se bez ohledu na materiál, z něhož je vyrobena, nazývá curado. Před prvním použitím je vhodné dřevěné maté omýt teplou vodou - tím se vypořádáte s případnými nečistotami, které mohly vzniknout například při přepravě. Po opláchnutí nádoby vodou ji otočte dnem vzhůru, aby vyschla. Poté proveďte celý proces curado. Je poměrně časově náročný a vyžaduje několik kroků, ale rozhodně se vyplatí jej provést - správně provedené curado zpevní dřevěné stěny matera, díky čemuž nádoba déle vydrží. Jak se to dělá? Po prvním opláchnutí teplou vodou a vysušení je třeba nádobu naolejovat kvalitním olejem - nejlépe olivovým nebo kokosovým. Olej pečlivě a rovnoměrně vetřete do dřeva a poté nechte matero asi 1-2 dny stát, aby se tuk dobře vstřebal. Přebytečný olej se může shromažďovat na dně nádoby, proto po této době tuk ještě jednou vetřete do stěn matera třeba pomocí utěrky. Celý proces lze pro dosažení lepších výsledků opakovat ještě dvakrát nebo třikrát. Jakmile matero palo santo dobře absorbuje tuk, mělo by se opláchnout teplou vodou (bez mycího prostředku!) a nechat uschnout, přičemž je třeba dbát na to, aby se dřevo příliš nevysušilo - nadměrné vysušení způsobí jeho popraskání, což může ztížit nebo znemožnit používání nádoby. V případě palo santo matero opatřeného kovovým kováním lze proces curado vynechat, ale nic nebrání tomu, aby byl proveden - tento úkon mírně zvýší trvanlivost nádoby.
Matero palo santo - jak o něj pečovat při každodenním používání?
Základní pravidlo pro čištění a péči palo santa, které je třeba dodržovat, abyste si mohli yerbu maté v materu dlouho vychutnávat, zakazuje použití jakéhokoli čisticího prostředku. Proč? Dřevo tento typ látek velmi dobře absorbuje. Chemikálie by proto mohly být cítit při konzumaci dalších nálevů. Matero z palo santa by se proto mělo omývat pouze vodou. Buďte si jisti, že to stačí! Palo santo má antibakteriální vlastnosti. Důležité je také pamatovat na to, abyste nenechávali matero z pala santa plnou mokré yerby přes noc. To může způsobit vznik plísní, které se snadno přenesou na dřevo nebo do prostoru mezi dřevem a jakýmkoli kováním. V takových situacích může být čištění nádoby velmi obtížné a v pokročilých případech dokonce nemožné. To je velmi důležité, protože plísně jsou škodlivé pro naše zdraví! Nádobu vyrobenou ze dřeva palo santo nemyjte v myčce nádobí - dřevěné části, ačkoli jsou robustní, se mohou poškodit. Důležité je také dřevěné matero příliš nevysušovat, protože by mohlo popraskat. Doporučujeme proto pravidelně v něm připravovat yerbu tak, aby si dřevo zachovalo vlhkost, a při sušení po umytí ho postavte dnem vzhůru a dejte pozor, aby nestálo v blízkosti radiátoru, na slunci nebo ve velmi suchém prostředí.
Je čas připravit si yerbu jako pravý gaučo!
Pokud jste ještě neměli příležitost pít yerbu z opravdového matera z palo santa, vřele doporučujeme pořídit si vlastní tradiční dřevěnou nádobku! V našem obchodě najdete několik zajímavých nabídek. Rádi bychiom Vám doporučili nádobu Salvador, která je navíc vybavena stylovou, ručně vyrobenou koženou dekorací. V materu Pampeano bylo naopak použito zajímavé, neobvyklé řešení. V jejích silných stěnách jsou dokonce drážky - kanálky -, do kterých se lije voda, místo aby se lila přímo na směs. Tímto způsobem voda postupně nasákne z vnější strany a nápoj se tak stane silnějším a vyváženějším. Už víte, jaké výrobky doporučujeme a jak se o matero z palo santa starat, takže se do toho pusťte. Je čas si připravit lahodnou a aromatickou yerbu v kouzelné nádobce!