Kraftová káva - co to je a proč je lepší než běžně dostupná káva?
Jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě, každé ráno ho pijí miliony lidí, aby si dodali energii na celý den. Určitě jste uhodli, že mluvíme o kávě. Většina z vás určitě nepřemýšlí o tom, co je vlastně káva je. Pojďme se nad tím zamyslet společně.
Proč jsou kraftové výrobky lepší než ty průmyslově vyráběné?
Stále více přemýšlíme o tom co jíme, pijeme. Informovanost se zvyšuje díky širokému přístupu k informacím, zejména: blogům, webovým stránkám, knihám nebo odbornému tisku. Častěji čteme etikety a štítky, hledáme informace na internetu. Prostě se vzděláváme. Začínáme pochybovat o přesvědčivých sloganech, které na nás křičí pestrobarevné reklamy populárních výrobců zpestřené bohatým slovníkem. Marketingové triky nás už neoklamou!
Chceme kupovat výrobky, které jsou skutečně nejkvalitnější, a ne ty, které jsou tak pouze označeny. I když to bude za znatelně vyšší cenu. Vybíráme výrobky, které byly vytvořeny s vášní, s důrazem na detail a které jsou jedinečné. To potvrzuje i výzkum. Až 61 % dotázaných uvedlo, že si častěji vybírají výrobky, které jsou ručně vyráběné. Spotřebitelé oceňují řemeslné výrobky pro jejich osvědčené receptury a transparentní výrobní proces. 68 % respondentů, kteří se průzkumu zúčastnili, přiznalo, že rádi vědí, že za výrobky, které kupují, stojí lidé.
Kraftové výrobky jsou výrobky vyráběné v malém měřítku místními výrobci. Za jejich výrobou stojí lidé z masa a kostí a výrobky, které se dostanou k zákazníkům, jsou výsledkem jejich tvrdé práce. Řemeslné výrobky jsou často vyráběny tradičními metodami, ručně, bez použití strojů a chemických látek. Jsou vyrobeny z přírodních, "vlastních" surovin - ne z pochybných zdrojů. Nenajdete je na pultech oblíbených supermarketů a jejich množství je značně omezené. Kraftové mohou být výrobky denní potřeby, ale také potravinářské výrobky - ať už jde o med, marmelády, nakládané okurky, lihoviny nebo kávu - jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě.
Kraftová káva? Ale jaká?
Trh s kávou je obrovský. Ročně se vyprodukují miliardy kilogramů kávy. Tomuto trhu nevyhnutelně dominují velké korporace, značky, které každý zná a které jsou zaměřeny na co nejvyšší zisk. Ačkoli často propagují své výrobky jako nejkvalitnější a prémiové, ve skutečnosti se na kvalitu vůbec nehledí. Hlavně vydělat! Vedle těchto gigantů existují i místní společnosti, jejichž produkty oslovují velmi omezené publikum. Jejich výrobky jsou dražší, ale s vyšší cenou přichází i vysoká kvalita a pozornost věnovaná každému detailu výrobního procesu. Donedávna byly tyto typy produktů - cibetky, vyráběné na malých plantážích, pražené v malých, téměř neznámých pražírnách - spojovány s produkty dostupnými pouze pro znalce.
Průměrný piják kávy pil to, co bylo po ruce v nejbližším obchodě. Rychle a levně. Dnes v době online nakupování a širokého přístupu k nejrůznějším produktům si můžeme snadno koupit doslova cokoli. Vzniká stále více řemeslných pražíren kávy, které prodávají své produkty přes internet a oslovují tak větší množství lidí. A veřejnost se stále více zajímá o dobrou kávu, která je skutečně kvalitní a není jen na etiketě. Ujasněme si tedy definitivně: kraftová káva - co to je? Proč se vyplatí platit více za kvalitní kávu? A jak ji poznáte?
Jak se kraftová káva liší od průmyslově vyráběné kávy?
Chuť a vůni kávy ovlivňuje mnoho faktorů. Každá fáze její výroby může dramaticky změnit chuťové a aromatické vlastnosti nápoje a je tudíž nesmírně důležitá.
Začněme od začátku.
Pěstování kávovníku
Kávovník je velmi citlivá rostlina na klimatické a topografické faktory. Aby se kávovníku urodily hodnotné plody, z nichž se vyloupnou zrna, musí vyrůstat v dostatečně úrodné půdě při vhodné teplotě a vlhkosti. Důležitý je také dostatek slunečního světla, a proto se kávovníky pěstují v horských oblastech - čím vyšší nadmořská výška, tím lepší kvalita plodů. Jenomže horský a vysokohorský terén je pro stroje nepřístupný. Velkým kávovým společnostem, které se zaměřují na co nejrychlejší dosažení zisku, se nevyplatí investovat do ručního pěstování kávovníku, které je časově náročnější a vyžaduje více pracovních sil. Průmyslová káva prohrává s kraftovou kávou již od počátku - pěstuje se na níže položených pozemcích, které jsou méně hodnotné, ale kam se mohou dostat stroje, které zlepšují pěstování kávy chemicky. Půda, na které rostliny rostou je navíc neúrodná a bez jakékoliv hodnoty, ale plná chemikálií a pesticidů.
Sklizeň kávy
Na malých vysokohorských plantážích pěstitelé sklízejí kávové bobule ručně, pečlivě vybírají jen ty nejlepší a nejcennější. Mají čas a příležitost podívat se na jednotlivé kávové bobule zblízka. Na plantážích, kde je úroda určena pro velkovýrobu, se kávové plody sbírají ve velkém - spolu s dobrými bobulemi se sbírají i ty nezralé, zkažené nebo napadené škůdci. Zrnka z nich vyloupaná jsou mnohem méně kvalitní. Po sklizni hodnotí kvalitu zrn Q gradeři - kontrolují, zda zrna nejsou nahnilá, zkvašená, popraskaná, okousaná od hmyzu nebo nezralá. Hodnotí se také barva a vůně. Počítají se vady a na základě toho se kávová zrna rozdělí do několika segmentů: speciality (nejvyšší kvalita), premium, exchange, understandard nebo off (nejnižší kvalita - tzv. "odpad"). Zajímavé je, že “vyřazená zrna” se vůbec nevyřazují. Nakonec se dostanou do velkovýroby a pak na pulty supermarketů.
Přeprava kávových zrn
Sušená, předem zpracovaná, surová kávová zrna putují z malé plantáže přímo do pražírny nebo velkoobchodu a to obvykle bez jakýchkoli prostředníků. Kávová zrna se balí do jutových pytlů a nakládají do velkých námořních kontejnerů. Přeprava po moři trvá obvykle asi měsíc. Velké kávové koncerny často nemají vlastní plantáže, ale využívají zprostředkovatele - takto získaná zrna nejenže urazí dlouhou cestu do průmyslové pražírny, ale často jsou nejprve skladována, a to i několik let, takže ztrácejí své cenné vlastnosti.
Pražení zrnkové kávy
Aby velké kávové společnosti "skryly" nízkou kvalitu svých zrn, praží je na tmavý stupeň. Velmi tmavě pražená káva má silnější chuť je hořčí, zároveň její chuť a aroma nejsou tak bohaté a necítíme z ní tak výraznou intenzitu. Zrnka jsou jednoduše spálená. Kromě toho velké společnosti, které chtějí co nejvíce ušetřit čas pražení kávy, tak zkracují proces pražením zrn při velmi vysokých teplotách. Zrnka jsou mastná od olejů, které by v nich měly zůstat a po určité době žluknou. Ztrácejí také chuťové tóny, které jsou charakteristické pro region, z něhož pocházejí. Například pravá brazilská zrnková káva by měla mít znatelné oříškové a čokoládové tóny. Nicméně jakákoli průmyslově vyráběná zrnková káva, i když je na obalu označena nápisem "Brasil", chutná stejně. Hromadně pražená káva se opět skladuje ve skladech a čeká až několik měsíců na prodej, čímž zcela ztrácí svou hodnotu. Malé řemeslné pražírny kávy věnují pražení zrn mnohem více času. Zkušení pražiči přizpůsobují dobu a teplotu pražení senzorickému profilu, kterého chtějí dosáhnout. Přistupují k tomu s nadšením a odhodláním. Přinášejí to nejlepší z kávových zrn.
Jak poznáte kvalitní kávu?
První věc, která vás napadne, když chcete rozlišit mezi komerční a kraftovou kávou, je cena. Kvalitní káva pocházející z malé plantáže a pražená v malé pražírně totiž nemůže být levná. To však neznamená, že nekvalitní výrobek koupíte levněji.
Průmysloví výrobci své výrobky často předražují. Kávu z nekvalitních zrn oblékají do krásných zlatých obalů, které připomínají produkty špičkové kvality. Propagují je jako nejlepší na trhu, a tak oslovují mnoho spotřebitelů, kteří se nechají oklamat úhledným marketingem a klamavě vysokou cenou. Běžný zákazník nevěnuje pozornost tomu, že na etiketě kávy chybí základní informace, které by ukazovaly na její skutečnou vysokou kvalitu.
Dobrá káva je taková, která má přehlednou etiketu s informacemi o přesném původu zrn (země, region, název plantáže), nadmořské výšce (čím vyšší nadmořská výška, tím lepší kvalita zrn), botanické odrůdě nebo senzorickém profilu. Velmi důležitým údajem, který by měl být uveden na etiketě kvalitní kávy, je také způsob a datum pražení kávových zrn. Kávu je nejlepší vypít do 7-90 dnů od upražení zrn. Po uplynutí této doby káva zvětrává a časem ztrácí své cenné vlastnosti. Nenajdete-li tyto základní informace na etiketě kávy, i když je propagována jako "nejkvalitnější káva na světě", tak tomu tak nejspíš není.
Kraftová zrnková káva z polské pražírny Mary Rose
Mnoho konzumentů kávy, kteří denně pijí obyčejnou kávu kupovanou v obchodě si není vědomo toho, co se v jejich šálcích vlastně nachází. To není nijak překvapivé. Jsou zvyklí na jedinou chuť. Kdo nikdy neochutnal pravou kraftovou kávu, tak neví o co přichází. Na vlně módy zdravého životního stylu a výběru zdravých potravin se vyplatí sáhnout po kvalitnějších, čerstvých produktech z ověřeného zdroje. Kávy Kraft jsou zárukou jedinečnosti, bohaté chuti a vůně a čerstvosti pražení. Pokud jsme vás přesvědčili, nemusíte pro dobrou kraftovou kávu chodit daleko - doporučujeme kávu Mary Rose z malé pražírny kávy v Polsku, kterou jsme máme v našem obchodě. K dispozici jsou lahodné brazilské zrnkové kávy ze tří oblastí - Cerrado, Guaxupé a Mogiana.
Polská pražírna Mary Rose nabízí také neuvěřitelně jemnou zrnkovou kávu z Kolumbie, z oblasti Medellín, s čokoládovými, karamelovými a ovocnými tóny a nádhernou zrnkovou kávu z Mexika, pocházející z okolí dvou mexických měst Jaltenango a Villa Corzo s lehkou, příjemnou chutí
Jedno přísloví říká: Jste to, co jíte (a pijete). Proto se vyplatí vybírat zdravé produkty ze spolehlivých zdrojů, i když jsou o něco dražší. Je to investice do vašeho zdraví!