Pajarito – mercedes mezi yerbami
Luxusní zboží má více než jeden název. Módní nadšenci vědí, že existuje oblečení z nákupních center dostupné každému, ale také exkluzivní oblečení z butiků slavných návrhářů. Mezi automobily např. Fiaty a Volkswageny jsou často k vidění na ulicích, a na druhé straně např. špičkové sportovní vozy Mercedes. Svět yerby maté má také ekvivalent mercedesu nebo oblečení od světoznámého návrháře. Tím je yerba maté Pajarito.
Zrození "Ptáčka" aneb historie yerby maté Pajarito
Slovo "pajarito" znamená ve španělštině.... ptáček. Je to symbol, který provází paraguayskou značku téměř od samého počátku. Tato jedinečná yerba maté se vyrábí v jihovýchodní části Paraguaye, konkrétně v provincii Itapúa. Ptáček se vylíhl před více než 65 lety - přesněji v roce 1956 - a za jeho zrodem stojí paraguayští manželé Lauro a Sara Raatzovi, zakladatelé společnosti Lauro Raatz S.A.. Společnost manželů Raatzových, která je ve výborné kondici, vyváží tuto nejexkluzivnější odrůdu yerby maté do celého světa již téměř 40 let. Pajarito je známé na všech kontinentech. V České republice je toto luxusní yerba maté k dostání od roku 2007.
Pajarito má intenzivní kouřovou chuť plnou charakteristické hořkosti a vůně hořícího ohně. Nelze ji napodobit ani přejít lhostejností. Kvalita a pověst je výsledkem tvrdé práce, zkušeností a více než 65leté tradice. Historie nejznámější paraguayské značky se začala psát ve vesnici Bella Vista na jihu provincie Itapúa. Na rodinné plantáži začali Lauro a Sara pěstovat yerbu maté, kterou brzy mohli začít prodávat. Začátky byly těžké a prodej probíhal z malé spižírny, ale poptávka se neustále zvyšovala. Brzy začalo z pomalu se rozvíjejícího podniku vycházet kolem 300 balíčků yerby denně v hnědých papírových obalech s výraznou červenou známkou. V sedmdesátých letech 20. století se objevily nové obaly, které jsou dodnes známé a na nichž je vyobrazen pták v červené, bílé a modré barvě, což jsou národní barvy Paraguaye. Společnost Lauro Raatz S.A. se brzy stala skutečnou chloubou této jihoamerické země a dodnes stojí v čele paraguayských výrobců yerby maté.
Důvody exkluzivity Pajarita
Stejně jako exkluzivita mercedesu nebo oblečení z kolekce Versaceho nevznikla jen tak z ničeho, i vysoké hodnocení yerby maté Pajarito má své důvody. Prvním z nich je místo, kde roste cesmína paraguayská, z níž se "ptáček" vyrábí. Paraguayská provincie Itapúa se totiž vyznačuje specifickým klimatem, díky němuž mají listy rostliny jedinečnou chuť a vůni. Nezanedbatelná je i obrovská zkušenost rodiny Raatz s výrobou yerby maté trvající již více než 65 let. Díky ní kolem sebe shromáždili tým vynikajících odborníků a lidí oddaných své práci, kterou vykonávají na nejvyšší úrovni. Listy jsou právě jejich zásluhou velmi pečlivě vybírány a do výroby jdou jen ty nejlepší, s velmi intenzivním aromatem a spoustou vitamínů a minerálů.
Jak se vyrábí a chutná yerba maté Pajarito?
Pajarito se drží tradice. Listy a větvičky cesmíny, pečlivě vybrané a zkontrolované z hlediska kvality, se sklízejí na plantáži a dále zpracovávají tradiční metodou barbacuá, kterou před stovkami let vyvinuli indiáni kmene Guaraní. Yerba maté se suší pomocí ohně a kouře přímo nad žhavým ohništěm. Po usušení se listy a větvičky rozdrtí a prosejí, aby výsledná směs splňovala přísné požadavky a normy. Než se však dostane do obalu, prochází procesem zrání, během něhož získává svůj jedinečný charakter a jedinečnou sílu. Pajarito yerba maté "odpočívá" přibližně 20 až 24 měsíců. Během této doby získává jedinečné kvality, chuťové a aromatické vlastnosti. Podává se ve formě nálevu, který nejen skvěle chutná, ale také silně povzbuzuje, vyživuje a dodává tělu celou řadu vitamínů a minerálů. Výrobce Pajarita yerby maté uvádí na každém balení podrobné informace o obsahu kofeinu a nutričních hodnotách. V tradiční variantě obsahuje porce 100 g sušeného yerby na litr vody mimo jiné 26,36 kcal, 790 mg kofeinu a 4,96 mg vitaminu C.
Yerba maté Pajarito - pro koho?
Paraguayská značka s ptáčkem v logu je skutečnou ikonou yerb maté a jistě o ní slyšel každý milovník maté bez ohledu na jeho úroveň znalostí. Yerba maté Pajarito je paraguayská klasika a o její kvalitě svědčí nespočet pozitivních recenzí. Stojí za to po ní sáhnout alespoň jednou během vašeho dobrodružství s maté. Její výrazná chuť je dlouho zapamatovatelná, ale intenzita, hořkost a kouřové tóny typické pro paraguayskou yerbu mohou být pro začátečníky příliš silné. Doporučujeme ji proto těm, kteří se již seznámili se silným charakterem yerby maté. Dobře připravená yerba maté Pajarito se vám odvděčí rozmanitým požitkem z pití. Jak ji správně připravit? Pro horkou verzi stačí zalít vodou o teplotě kolem 70-80 °C a počkat několik minut, než se vyluhuje. Jak se na paraguayskou yerbu sluší, skvěle chutná i ve formě tereré zalitého ledovou vodou. Jednou použitou směs lze zalít několikrát a pokaždé se objeví překvapivé nuance v chuti a vůni.
Druhy Pajarita dostupné v našem obchodě
V našem obchodě je "Ptáček" k dostání v několika variantách - v sypké formě a v sáčcích (jako express yerba maté). Pokud jde o sypkou formu, jsou k dispozici následující druhy: Pajarito Elaborada con Palo Tradicional (přírodní, klasická verze s kousky větviček, bez přísad), Pajarito Selección Especial (přírodní, speciálně vyselektovaná), Pajarito Menta Limón (s mátou a citronem), Pajarito Compuesta con Hierbas (s mátou, cedronem a burritem) a Pajarito Orgánica (pěstovaná v džungli, bez umělých hnojiv). Sáčková neboli express yerba maté je k dostání v tradiční verzi a také v příchutích vanilka, broskev a jablko se skořicí.