Palo Santo, aneb jak pomáhá posvátný strom?
Palo santo... pod tímto magickým praporem se skrývá stejně magická síla. Domorodí obyvatelé pobřeží Jižní a Střední Ameriky ji označují za "posvátný strom" a tato rostlina má mimořádné vlastnosti. My, matéisté, si ji nejvíce spojujeme s nádobou na pití yerba maté, ale to není její jediné využití. Jak palo santo funguje a kde se bere jeho kouzlo? Vysvětlujeme!
Magická síla z Ameriky. Co je palo santo?
"Palo santo" znamená ve španělštině "posvátný strom". Termín označuje několik druhů stromů, z nichž nejznámější se v botanické taxonomii objevují pod latinskými názvy Bursera graveolens a Bulnesia sarmientoi (nebo spíše Gonopterodendron sarmientoi). Ten roste v tropických lesích v oblasti od poloostrova Yucatán ve Střední Americe - Mexiko, Guatemala, Honduras, Salvador, Nikaragua a Kostarika přes severní oblasti Jižní Ameriky: Kolumbie, Ekvádoru a Galapág až po severní část Argentiny. Naproti tomu Bulnesia sarmientoi se vyskytuje hlavně v Gran Chacu, což je území na hranici mezi Bolívií, Paraguayí a Argentinou. Termín "palo santo" se často používá také pro označení dřeva stromu guajak, který roste ve Střední Americe. Všechny tyto stromy mají společné to, že produkují velmi tvrdé a odolné dřevo, které obsahuje vysoce aromatickou pryskyřici, jež je zdrojem "magických" vlastností. Díky těmto vlastnostem má palo santo pro domorodé obyvatele po staletí velký význam a v současnosti si získává obrovskou oblibu po celém světě.
Palo santo na pokraji vyhynutí?
Palo santo je v historii známé již po staletí. Vlastnosti zázračného stromu pravděpodobně využívali již staří Inkové. Indiánští šamani používali palo santo k magickým rituálům a mystickým obřadům. Zapálená dřeva, z nichž stoupal voňavý kouř, byla součástí očistného obřadu ayahuasky. Posvátný strom palo santo je v posledních letech stále oblíbenější. Její existence byla natolik ohrožena. Nadměrná exploatace značně snížila zásoby paly santo a způsobila, že vlády některých zemí zařadily tyto stromy na seznam ohrožených druhů. Po určitou dobu bylo přísně zakázáno kácet stromy palo santo pro průmyslové účely. Jediným způsobem, jak těžit dřevo, bylo sbírat odumřelé, spadlé větve. Přestože dnes již většině druhů stromů palo santo nehrozí vyhynutí, tento způsob těžby dřeva zůstal zachován. Ještě cennější jsou větve, které bez zásahu člověka padají na zem a schnou několik let. Probíhají v nich četné chemické reakce, dřevo mění barvu a uvolňují se cenné šťávy, které přispívají k ještě silnějšímu aroma. Těžba dřeva namísto jeho kácení je také projevem úcty k posvátnosti těchto nádherných stromů.
Použití posvátného stromu
Dřevo stromů, které se označují jako palo santo, má dvě charakteristické vlastnosti. Za prvé, pryskyřice, kterou obsahuje, vydává neuvěřitelnou vůni, kterou nelze napodobit - dřevitou, lehce nasládlou, s nádechem vanilky, ale zároveň příjemně osvěžující a citrusovou. Voní tropickým pralesem, přírodou v její čisté podobě. Za druhé, palo santo je jedno z nejtvrdších, nejodolnějších a nejpružnějších dřev na světě. Pryskyřice v něm obsažená nejen krásně voní, ale obsahuje také mnoho olejů, díky nimž je dřevo vysoce odolné proti hnilobě a různým vnějším vlivům. Díky své tvrdosti a síle a originálnímu aroma našlo palo santo široké uplatnění v mnoha oborech.
Palo santo - hrnec s yerba maté
Tvrdé a odolné dřevo palo santo se používá k výrobě různých předmětů. Používá se mimo jiné ve stavebnictví - je ideální například pro stavbu lodí. Je také vhodným materiálem pro výrobu nábytku (např. skříněk nebo stolů) a menších předmětů denní potřeby, jako jsou šperky nebo nádobí (džbány, misky, hmoždíře na mletí bylin a semen). V USA se vyrábí pivo "Palo Santo Marron", které zraje v sudech z "posvátného dřeva". Palo santo zaujímá ve světě mateistiky významné místo. Posvátný strom je milovníkům yerba maté jistě velmi dobře známý, protože se z něj často vyrábí matera palo santo neboli nádoby na přípravu nálevu z listů cesmíny paraguayské. Yerba maté uvařené v takové nádobě chutná mnohem lépe než v obyčejné keramické nádobě. Získává zcela nové, originální chuťové a aromatické vlastnosti. Vlivem vysoké teploty vody se ze dřeva vyloučí pryskyřice, která zcela změní chuť nápoje. Matera z palo santo jsou malá umělecká díla. Nejsou vyráběny sériově - každý kus je výsledkem práce lidských rukou. Jsou jedinečné a svým způsobem kouzelné. Pryskyřice, která vystupuje ze silných stěn, nejen krásně voní, ale má také dezinfekční účinky. Díky tomu je nádoba palo santo vysoce odolná vůči plísním. Dřevo vlivem teploty a vlhkosti "pracuje" a po určité době používání se mohou objevit praskliny. Šťáva, kterou palo santo vydává, způsobuje, že se nádoba "zázračně" opravuje.
Existuje mnoho typů nádob na palo santo yerba maté - s různými tvary a funkcemi. Některé mají zpevňující kovové kování, jiné jsou ručně zdobené. Jedním z nejzajímavějších je plavidlo typu "Pampeano". Má silné stěny, v nichž jsou vyhloubeny i kanály. U tohoto typu matrace se nálev připravuje trochu jiným způsobem. Sušená rostlina se nasype standardním způsobem do středu, ale voda se nalije do kanálků, nikoli přímo na suché listy cesmíny. Tímto způsobem voda nasákne sušené listy postupně, zvenčí. Nálev se pomalu stává silnějším, vyváženějším a jedna porce sušených listů vydrží déle. Abyste kouzlo palo santo zažili ještě lépe, vyplatí se pořídit si také bombičku ze svatého dřeva. Doporučujeme speciální sady yerba maté z palo santo.
Posvátný strom - strom života
Posvátný strom se nepoužívá pouze k vytváření předmětů. Palo santo má mnoho dalších využití. Ne nadarmo se posvátnému stromu říká také strom života (lignum vitae). Palo santo se v lidovém léčitelství používalo jako lék na různé neduhy. Z pryskyřice se vyráběl olej proti bolesti a revmatismu. Do nálevů se přidávaly rozdrcené kousky dřeva palo santo - tento odvar měl blahodárný vliv na trávicí systém. Obyvatelé oblastí, kde palo santo roste, nás ujišťují, že dokáže pročistit mysl, dodat energii a pomoci nám vstoupit do meditativního stavu. Šamani používali palo santo při rituálních modlitbách a obřadech. Místa obřadů zdobil kouř ze zapáleného dřeva palo santo, aby je chránil před zlými duchy. Věřili, že vůně posvátného stromu působí blahodárně nejen na zlé duchy, ale i na lidi a přináší jim štěstí. Dodnes si můžete v obchodech s bylinkami koupit dřevo, které se používá jako vonné tyčinky. Po zapálení a následném zhasnutí dřevo nejenže šíří v místnosti úžasnou vůni, ale především je palo santo ceněno pro své účinky - uklidňuje a zklidňuje smysly a uvolňuje stres a napětí. Je vynikající pro aromaterapii.
Matero palo santo - jak o ni pečovat?
Matero z palo santo je jedinečná nádoba, která však vyžaduje náležitou přípravu a péči, aby vydržela co nejdéle. Dřevo je organický materiál, a přestože je palo santo pevné a odolné proti hnilobě, je třeba ho před prvním použitím řádně ošetřit. Proces přípravy matero se nazývá curado. Nejdříve je třeba ji opláchnout studenou vodou a nechat zcela vyschnout. Poté se jeho vnitřek namaže olejem. Naolejovaný materiál by se měl nechat asi 48 hodin zaschnout. Během této doby se tuk vstřebává do struktury dřeva a konzervuje ho. Poté je třeba matero opláchnout - tentokrát může být voda teplejší, ale ne horká. V takto připravené maté již můžete pít yerba maté, přičemž nezapomeňte, abyste v ní nenechávali příliš dlouho mokré zbytky sušeného produktu. Více informací o curado a péči o nádobu yerba maté si můžete přečíst na našem blogu.