Palo santo čili jak pomáhá posvátný strom?
Palo santo... pod tímto magickým nápisem se skrývá stejně magická síla. Domorodí obyvatelé pobřeží Jižní a Střední Ameriky ji označují za "posvátný strom" a tato rostlina má mimořádné vlastnosti. My matéisté si ji nejvíce spojujeme s nádobou na pití yerby maté, ale to není její jediné využití. Jak palo santo funguje a odkud se bere jeho kouzlo? Vysvětlíme vám to!
Magická síla z Ameriky. Co je palo santo?
"Palo santo" znamená ve španělštině "posvátný strom". Tento termín se vztahuje na několik druhů stromů, z nichž nejznámější se v botanické taxonomii objevují pod latinskými názvy Bursera graveolens a Bulnesia sarmientoi (nebo spíše Gonopterodendron sarmientoi).
První z nich roste v tropických lesích v oblasti od poloostrova Yucatán ve Střední Americe - Mexiko, Guatemala, Honduras, Salvador, Nikaragua a Kostarika, přes severní oblasti Jižní Ameriky: Kolumbie, Ekvádoru a Galapág až po severní část Argentiny. Naproti tomu Bulnesia sarmientoi se vyskytuje především v Gran Chacu, což je území rozkládající se na hranicích mezi Bolívií, Paraguayí a Argentinou.
Termín "palo santo" se často používá také pro označení dřeva stromu guajaku, který roste ve Střední Americe. Všechny tyto stromy mají společné to, že produkují velmi tvrdé a odolné dřevo, které obsahuje vysoce aromatickou pryskyřici, jež je zdrojem "magických" vlastností. Díky těmto vlastnostem mělo palo santo po staletí velký význam pro domorodé obyvatele a v současné době si získává obrovskou oblibu po celém světě.
Palo santo na pokraji vymizení?
Palo santo je v historii známé již po staletí. Vlastnosti zázračného stromu využívali pravděpodobně již staří Inkové. Indiánští šamani používali palo santo k magickým rituálům a mystickým obřadům. Rozžatá dřívka, z nichž stoupal voňavý kouř, byla součástí očistného obřadu ayahuasky.
Posvátný strom palo santo se v průběhu let stal stále populárnějším. Dokonce natolik, že byla ohrožena jeho existence. Nadměrné využívání značně omezilo zdroje palo santa a způsobilo, že vlády některých zemí zařadily stromy na seznam ohrožených druhů. Po určitou dobu bylo přísně zakázáno kácet stromy palo santo pro průmyslové účely. Jediným způsobem, jak získat dřevo, byl sběr odumřelých spadlých větví.
Přestože dnes již většině druhů stromů palo santo nehrozí vymizení, tento způsob těžby dřeva zůstal zachován. Větve, které spadnou na zem a několik let schnou bez zásahu člověka, se stávají ještě cennějšími. Probíhají v nich četné chemické reakce, dřevo mění barvu a uvolňují se z něj cenné šťávy, které přispívají k ještě silnějšímu aroma. Sklizeň namísto kácení dřeva je také projevem úcty k posvátnosti těchto nádherných stromů.
Využití posvátného stromu
Dřevo stromů, které se označují jako palo santo, má dvě charakteristické vlastnosti.
Zaprvé, pryskyřice, kterou obsahuje, vydává neuvěřitelnou vůni, kterou nelze napodobit: dřevitou, lehce nasládlou, s nádechem vanilky, ale zároveň příjemně osvěžující a citrusovou. Cítíte vůni tropického pralesa, přírody v její čisté podobě.
Za druhé, palo santo je jedno z nejtvrdších, nejodolnějších a nejpružnějších dřev na světě. Pryskyřice v něm obsažená nejen krásně voní, ale také obsahuje četné oleje, díky nimž je dřevo vysoce odolné vůči hnilobě a různým vnějším vlivům. Díky své tvrdosti, pevnosti a také originální vůni našlo palo santo široké uplatnění v mnoha oborech.
Palo santo a matero na yerbu maté
Tvrdé a odolné dřevo palo santo se používá k výrobě různých předmětů. Mimo jiné se používá ve stavebnictví, např. je ideálním pro stavbu lodí. Je také vhodným materiálem pro výrobu nábytku (např. skříněk nebo stolů) a menších předmětů denní potřeby, jako jsou šperky nebo nádobí (džbány, misky, hmoždíře na drcení bylin a semen).
V USA se vyrábí pivo "Palo Santo Marron", které zraje v sudech vyrobených z "posvátného dřeva". Palo santo zaujímá hlavně významné místo ve světě mateistů. Posvátné dřevo je jistě velmi dobře známé milovníkům yerby maté, protože se z něj často vyrábí matera palo santo neboli nádoby na přípravu nálevu z listů cesmíny paraguayské. Připravená yerba v takové nádobě chutná mnohem lépe než v obyčejné keramické nádobě. Získává zcela nové, originální chuťové a aromatické vlastnosti. Vlivem vysoké teploty vody se ze dřeva extrahuje pryskyřice, která zcela změní chuť yerby.
Matera z palo santo jsou malá umělecká díla. Nejsou vyráběny sériově - každý kus je výsledkem práce lidských rukou. Jsou jedinečné a svým způsobem magické. Pryskyřice, která vystupuje z tlustých stěn, nejen krásně voní, ale má také dezinfekční účinky. Díky ní je nádoba palo santo vysoce odolná proti plísním. Dřevo vlivem teploty a vlhkosti "pracuje" a po určitém používání se mohou objevit praskliny. Díky šťávám, které palo santo vydává, se nádoba "zázračně" opravuje.
Existuje mnoho typů nádob na yerbu maté z palo santa - různých tvarů a funkcí. Některé mají zpevňující kování, jiné jsou ručně zdobené. Jednou z nejzajímavějších je nádoba typu "Pampeano". Má silné stěny s kanálky. V tomto typu matera se várka připravuje trochu jiným způsobem. Směs se nasype standardním způsobem do středu, ale voda se nalije do kanálků, nikoli přímo na suché listy cesmíny. Tímto způsobem sušené listy nasáknou vodou postupně, z vnější strany. Nálev se pomalu stává silnějším, vyváženějším způsobem a jedna porce směsi vydrží déle. Chcete-li zažít kouzlo palo santo ještě lépe, vyplatí se pořídit si také bombillu ze svatého dřeva. Doporučujeme speciální sady na přípravu yerby maté vyráběné z palo santa.
Posvátný strom života
Posvátný strom se nepoužívá pouze k vytváření předmětů. Palo santo má mnoho dalších využití. Ne nadarmo se posvátnému stromu říká také strom života (lignum vitae).
Palo santo se používalo v lidovém léčitelství jako lék na různé neduhy. Z pryskyřice se vyráběl olej proti bolesti a revmatismu. Rozdrcené kousky dřeva palo santa se přidávaly do nálevů - tento odvar měl příznivý vliv na trávicí systém. Obyvatelé oblastí, kde palo santo roste, nás ujišťují, že se dá použít k pročištění mysli, dodání energie nebo k uvedení do meditativního stavu.
Šamani používali palo santo při rituálních modlitbách a obřadech. Na ochranu před zlými duchy vykuřovali obřadní místa kouřem ze zapáleného dřeva palo santo. Věřili, že vůně posvátného stromu působí blahodárně nejen na zlé duchy, ale také na lidi a přináší jim štěstí. Dodnes lze v obchodech s bylinkami koupit palo santo, které se používá jako vonné tyčinky. Po zapálení a následném zhasnutí dřevo nejenže šíří v místnosti úžasnou vůni, ale především je palo santo ceněno pro svůj účinek - uklidňuje a zklidňuje smysly a uvolňuje stres a napětí. Je vynikající pro aromaterapii.
Jak se starat o matero z palo santa?
Matero z palo santa je jedinečná nádoba, která však vyžaduje správnou přípravu a péči, aby vydržela co nejdéle. Dřevo je organický materiál, a přestože je palo santo pevné a odolné vůči hnilobě, je třeba ho před prvním použitím řádně chránit. Proces přípravy matera se nazývá curado. Nejprve se musí opláchnout studenou vodou a nechat zcela vyschnout. Poté se jeho vnitřek namaže olejem. Naolejované matero je třeba nechat asi 48 hodin vyschnout. Během této doby se tuk vstřebá do struktury dřeva a zakonzervuje ho. Poté je třeba matero opláchnout - tentokrát může být voda teplejší, ale ne horká. V takto připraveném materu již můžete pít yerbu maté, přičemž nezapomeňte, abyste v něm nenechávali příliš dlouho mokré zbytky směsi. Více informací o curado a péči o nádobu na yerba maté si můžete přečíst na našem blogu.