Tereré - studená yerba maté pro parné letní dny!
Není nic lepšího než si vychutnat čerstvě zalitou teplou yerbu maté... Ale co když je venku horko a nám se nelíbí představa, že bychom se přehřáli? Jak přežít vysoké teploty v letních dnech? Odpověď se skrývá pod zvučným, tříslabičným pojmem. Pojďme si dát tereré!
Co to je tereré?
Tereré není nic jiného než yerba maté podávaná jako studený nápoj. Pochází z Paraguaye a tam je také nejoblíbenější. Není divu. Tato malá země v srdci jihoamerického kontinentu je proslulá svým horkým tropickým podnebím. Teploměry tam v nejteplejších dnech letní sezóny ukazují až 47 °C! Zalévání yerby studenou vodou je oblíbené také na severovýchodě Argentiny a v jižní Brazílii. Právě tam je nejtepleji. Tváří v tvář spalujícímu horku má málokdo chuť na teplý nápoj. Ideálním řešením je ledová yerba maté.
Jak připravit a pít tereré po paraguaysku? Několik faktů o hlavním městě studené yerby maté
Už před stovkami let pili indiáni kmene Guarani yerbu maté zalévanou ledovou vodou přímo z pramenů. Takový nápoj jim dodával energii, rozjasňoval mysl, snižoval pocit hladu a zároveň dokonale ochlazoval tělo v nesnesitelném horku.
Tradici převzali moderní Paraguayci a zakořenila v paraguayské kultuře tak hluboko, že se tereré stalo národním nápojem a poslední únorová sobota byla vyhlášena Národním dnem tereré. Zajímavé je také to, že v roce 2020 zařadila mezinárodní organizace UNESCO paraguayskou tradici pití tereré na svůj seznam nehmotného kulturního dědictví. V Paraguayi pijí ledově vychlazenou yerbu maté všichni - mladí i staří. Pije se ráno na povzbuzení a během dne na ochlazení. Velkou termosku tereré si berou s sebou přehozenou přes rameno do práce nebo do školy, na setkání s přáteli, na procházku nebo na výlet.
Studenou yerbu pijí pomocí guampy - speciální nádoby na tereré. Tradičně se vyrábí z buvolího rohu nebo kopyta, i když dnes se stejně často používá keramická, kovová nebo guampa ze dřeva palo santo.
Paraguayci do studeného tereré, kterému se tam říká "yuyos" a které lze koupit prakticky na každém trhu, přidávají kostky ledu, kousky čerstvého ovoce - obvykle citrusů a čerstvé bylinky. Studenou vodu často smíchají se šťávou vymačkanou z ovoce a někdy ji zcela nahradí mraženou šťávou.
Jak se připravuje tereré?
Jak se připravuje yerba maté za studena?
Je to stejně jednoduché jako její příprava v tradiční horké podobě. Listy cesmíny skvěle uvolňují své vlastnosti v horké vodě, ale také při působení nízkých teplot. Aby se o ně ušlechtilá rostlina mohla ochotněji "podělit", musí být voda velmi studená, dokonce ledová - kolem 1-5 °C.
Příprava studené yerby maté je podobná tradiční přípravě yerby. Naplňte kalabásu yerbou (doporučujeme použít asi o 50 % více yerby než obvykle). Před nalitím vody do nádoby přidejte několik kostek ledu, abyste déle udrželi nízkou teplotu nápoje. Nápoj se bude také déle "louhovat". Abyste si vychutnali jemnou, výraznou chuť, nechte nádobu stát asi 5-10 minut. Studená yerba maté se skvěle kombinuje s bylinkami a ovocem. Vyplatí se ji obohatit kousky citrusových plodů, kousky osvěžujícího melounu nebo šťavnaté broskve či čerstvou mátou. Efekt dlouhotrvajícího osvěžení je zaručen!
Co je to tereré ruso? Jak se připravuje tereré se šťávou?
Ve 30. letech 20. století se oblast Gran Chaco stala dějištěm krvavého ozbrojeného konfliktu mezi Paraguayí a Bolívií. Na straně první země bojovalo mnoho dobrovolníků ze Sovětského svazu. Vojáci, kteří nebyli zvyklí na tropické podnebí, těžko snášeli úmorné vedro. Osvěžující studená yerba však byla pro jejich netrénované chuťové buňky příliš hořká. Kompromisním řešením se ukázala být mírná úprava přípravy. Místo vody se listy cesmíny zalévaly zmrzlou šťávou - obvykle pomerančovou. Nápoj Rusům chutnal. Rychle si získal i přízeň místního obyvatelstva.
Na památku neobvyklých okolností jeho vzniku se mu dodnes říká "ruské tereré" nebo "tereré ruso". Studenou yerbu maté zalitou šťávou namísto vody pili také ukrajinští přistěhovalci, kteří se v první polovině 20. století usadili v paraguayském státě Itapúa.
Jak si sami připravíte terere ruso?
Je to jednoduché! Do nádoby nasypte sušenou yerbu maté - jaká je nejlepší, vám poradíme dále v tomto článku. Přihoďte několik kostek ledu a do maté nalijte předem zmražený džus - pomerančový, jablečný, broskvový, jahodový nebo maracujový. Experimentujte a najděte si svou oblíbenou příchuť. Ruské tereré je připraveno! Recept je triviálně jednoduchý, že?
Nejlepší yerba maté pro tereré
K přípravě yerby na studeno je vhodný prakticky jakýkoli typ směsi. A to jak s hrubě, tak jemně řezanými lístky. Dobře se osvědčuje prašná paraguayská yerba, ale i zelená brazilská erva maté, která je prakticky bez prachu a větviček.
Vyplatí se vyzkoušet různé druhy, abychom našli tu, která nám vyhovuje nejvíce. Mnoho výrobců nabízí hotové směsi určené k přípravě yerby na studeno. Jejich základem jsou obvykle bylinné a ovocné přísady, které dodávají složení jedinečné aroma a chuť.
Měli jsme možnost vyzkoušet mnoho takových směsí. Vybrali jsme pro vás některé z našich oblíbených. Všechny jsou k dostání v našem internetovém obchodě.
Která yerba je pro tereré nejlepší?
- CBSé Pomelo je vynikající argentinská yerba maté obohacená o přirozené aroma grapefruitu, které se obzvláště dobře hodí k našemu studenému tereré. Skvělá směs s exotickým nádechem patrným v chuti i vůni!
- Ačkoli Brazilci nejsou takoví blázni do tereré jako Paraguayci, v sortimentu brazilské yerby Verde Maté najdete variantu věnovanou osvěžujícím nálevům. Za pozornost stojí už jen kvůli svému bohatému složení, které nikde jinde nenajdete. Verde Mate Tereré obsahuje mimo jiné bobule goji, kostky ananasu, pomerančovou kůru, citronovou trávu a lístky máty. Po přidání studené vody získáte pozoruhodnou ovocnou směs!
- Známý paraguayský výrobce nezapomněl na milovníky studené yerby! Kouřovo-hořká směs se dokonale snoubí s kyselými tóny citronu. Máta vnáší nádech uklidňujícího osvěžení. Guarani Menta Limón je ideální způsob, jak se zchladit v horkých letních dnech!
- Známá argentinská značka má také něco do vedra. Rosamonte Tereré je bez přídavku dochucovadel. Směs je však připravena tak, aby yerba optimálně uvolňovala své cenné vlastnosti při kontaktu se studenou vodou nebo šťávou.
Vyzkoušejte různé možnosti a rozhodněte se sami! Doporučujeme u čeho začít.
Příslušenství pro tereré
Při výběru správných směsí a přísad pro přípravu studené varianty yerby maté je důležité nezapomenout na správné příslušenství. Stejně jako u přípravy yerby maté zalévané horkou vodou je nezbytným nástrojem bombilla, která oddělí sedlinu od nápoje. Alternativně lze studenou yerbu připravit také pomocí běžného čajového sítka nebo french pressu na kávu.
Co se týče nádoby, je v podstatě jedno v čem se tereré připravuje. Tradiční matero nebo ještě lépe guampa bude odkazem na jihoamerickou kulturu, ale studenou yerbu můžete připravit i v hrnku, sklenici nebo třeba v zavařovačce!
Dobrý nápad je také opatřit si termosku na tereré, do které můžete nalít ledovou vodu, přihodit kostky ledu a opakovaně přelévat směs dokud neztratí svou chuť. Toto je také výborná volba na dovolenou - s sebou na cesty! Obzvláště vřele doporučujeme " sadu" terere 3 v 1, tedy Yerbomos 5.0. Jedná se o úžasný doplněk, který v sobě spojuje prvky matera, termosky a bombilly. Skvělá vychytávka, která vám usnadní život!
Jak se můžete sami přesvědčit, yerba maté je ideální i v horkém počasí! Doufáme, že vám náš text poskytl spoustu chutné inspirace. Doporučujeme vám také nahlédnout do speciální sezónní sekce v našem obchodě. Shromáždili jsme tam další produkty, které vás osvěží i v těch nejteplejších letních dnech!