Vychytávka, která změní život - teploměr na yerbu
Yerba maté - zdravý, povzbuzující nálev z cesmíny paraguayské. Má mnoho pozitivních vlastností a obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Aby měla na tělo dobrý účinek, je důležité ji správně připravit a rozhodující je v tomto ohledu teplota vody, kterou se směs zalévá.
Základem lahodného nápoje je správná teplota spařování yerby maté!
Čaj lze připravit prakticky jakýmkoliv způsobem. Obvykle se do šálku vloží čajový sáček a zalije vroucí vodou. Po několika minutách čekání je nápoj připraven k pití.
Ačkoli je yerba maté často zaměňována s čajem, tak tomu tak úplně není a v mnoha ohledech se liší. Aby byl nálev z yerby maté chutný, a aby se při jeho přípravě uvolnilo co nejvíce kofeinu, vitamínů a minerálů, tak musí být připraven z vody o správné teplotě. Pokud je voda příliš horká, může listy cesmíny spálit, což má za následek velmi hořkou a nepříjemnou chuť nápoje. Je vědecky dokázáno, že čajové lístky a větvičky vařené ve vroucí vodě uvolňují poloviční množství kofeinu. Zapamatujte si, že optimální teplota vody pro přípravu yerby je 70-80 °C. Je zajímavé, že cesmína uvolňuje své látky stejně dobře v ochlazené vodě o teplotě kolem 80 °C jako v ledové vodě. Metoda " přípravy " yerby maté za studena se nazývá tereré a je oblíbená zejména u Paraguayců.
Teploměr na maté - pomůcka, která změní život
Zkušení výrobci maté se po letech praxe ve výrobě a pití yerby maté zdokonalí v rozpoznávání správné teploty vody. Pro ty, kteří se "zeleným zlatem indiánů Guaraní" teprve začínají se to může zdát obtížné, ne-li nemožné. Pomůckou, která v takových situacích “zachraňuje životy” je analogový teploměr na yerbu. Je to velmi praktický doplněk, který usnadňuje přípravu a je za hubičku! Teploměr je velmi citlivý, takže přesně měří teplotu vody a zajišťuje, aby voda nebyla příliš horká nebo příliš studená. Teploměr vám po nějaké době pomůže vypěstovat si návyk vnímat teplotu a dobu po kterou musíte čekat než bude voda vhodná pro přípravu yerby maté.
Použití analogového teploměru je velmi jednoduché. Nejjednodušší teploměr se skládá ze dvou částí - číselníku s vyznačeným rozsahem teploty (obvykle od 0 °C do 100 °C, i když některé teploměry mají rozsah o něco větší) a dlouhé "jehly". Kromě toho se teploměry obvykle dodávají s praktickým pouzdrem, které plní nejen ochrannou funkci tím, že zabraňuje mechanickému poškození přístroje, ale také usnadňuje umístění teploměru při vaření - nakloněním pouzdra pod správným úhlem zabraňuje pádu teploměru do nádoby (např. termosky nebo konvice). Pouzdro je často vybaveno také praktickým klipem, díky kterému lze teploměr snadno zavěsit na stěnu nádoby.
Jak tuto mimořádně praktickou pomůcku používat? Je to jednoduché a velmi intuitivní! Jednoduše vložte jehlu teploměru do vroucí vody (do hrnku, konvice, termosky apod.) a počkejte až vychladne. Poté zkontrolujte teplotu na ciferníku. Také lze teploměr umístit do konvice během varu vody a vypnout ohřívání, když voda dosáhne požadované teploty - někteří lidé se domnívají, že právě taková voda by se měla používat k vaření yerby maté. Ohřátá, nikoli převařená a ochlazená.
A proč si pořizovat teploměr?
Teploměr je sice velmi praktická pomůcka, ale pro přípravu maté není nezbytný. Dosažení správné teploty pro vaření sušené cesmíny je otázkou praxe. Po převaření vody stačí počkat asi 4-10 minut, než vychladne na 80 °C. Na druhou stranu teploměr zajišťuje, aby voda nebyla příliš horká nebo příliš studená. Je to prostě skvělá pomůcka při přípravě yerby. Navíc je doslova za hubičku, takže pokud si můžete usnadnit život za nízkou cenu, vyplatí se investovat těch pár korun!
A kde se dá koupit teploměr na maté? Samozřejmě v našem obchodě. Doporučujeme analogový teploměr Cebador - odolný, trvanlivý a velmi praktický přístroj, který se vám bude v kuchyni hodit!
Navíc analogový teploměr je ideální nejen pro měření teploty vody na přípravu yerby nebo čaje, ale hodí se také při pečení koláčů, vaření pokrmů nebo přípravě grilovaných jídel.