Yerba maté a cukrovka
Diabetes mellitus je chronické metabolické onemocnění způsobené poruchou sekrece inzulínu. Jedná se o civilizační chorobu a celosvětový závažný zdravotní problém. A i přes zavedení řady preventivních opatření počet případů neustále roste. Je yerba maté, považovaná za jeden z nejzdravějších nápojů, vhodná pro diabetiky? Podívejme se dnes téma: diabetes a yerba maté.
Diabetes v číslech
Podle Českého statistického úřadu v České republice bylo v roce 2016 evidováno více než 900 tisíc nemocných s diabetem, z nichž naprostá většina trpí diabetem 2. typu. Každoročně onemocní dalších 60 tisíc lidí. V roce 2018 zemřelo na diabetes mellitus 1. a 2. typu celkem 4 182 osob. a podle WHO má prediabetes či diabetes téměř polovina dospělé populace na světě. V současnosti je u nás cukrovka čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí. Náchylnost k onemocnění je dědičná, ale jeho vznik je často spojen se špatným životním stylem - špatnou stravou, skoro žádnou tělesnou aktivitou, a tedy i obezitou.
Diabetes ovlivňuje fungování celého organismu, přispívá k mnoha zdravotním komplikacím a především zvyšuje úmrtnost. Léčba neexistuje, i když se provádí výzkum, aby se to v brzké době zlepšilo. Správnou medikací, upravenou stravou a aktivním životním stylem průběh této nemoci můžeme výrazně zpomalit.
Zázračný "čaj" z Paraguaye a diabetes
Yerba maté je známá především pro své povzbuzující účinky, takže jím mnoho lidí nahrazuje kávu a energetické nápoje. Tento nápoj však neobsahuje pouze kofein, ale také mnoho vitamínů, minerálů a organických látek, které jsou pro tělo cenné, což z něj činí nápoj velmi zdravý s mnoha pozitivními vlastnostmi.
Yerba maté obsahuje mimo jiné kyselinu chlorogenovou, organickou chemickou sloučeninu ze skupiny polyfenolů. Je to silný antioxidant, který zvyšuje citlivost organismu na inzulín a zpomaluje vylučování glukózy, přičemž snižuje hladinu cukru v krvi. Je proto velmi cennou složkou stravy pro osoby s diabetem 2. typu, u nichž je narušeno působení a vylučování inzulinu. Vlastnosti yerby maté z hlediska účinku na cukrovku zkoumají vědci již řadu let.
Yerba maté a hladina cukru
Yerba maté vs. inzulín a vliv na hladinu cukru v krvi je téma, které bylo vědci zkoumáno již mnohokrát v průběhu několika let, ale je stále otevřené a je třeba ho hlouběji analyzovat. Neustále se provádějí studie a objevují se nové výsledky a ty potvrzují, že cesmína paraguayská má velký potenciál z hlediska zdravotních vlastností. Pojďme se na některé výzkumy blíže podívat.
V roce 2011 provedli klinické studie na obézních myších a výsledky publikovali a zjistili, že u zvířat, kterým byla podávána infuze cesmíny, se zlepšila glukózová tolerance.
V roce 2013 jiná skupina vědců zkoumala účinky yerby na hladinu cukru v těle. Tentokrát byla studie provedena na pacientech. Zúčastnilo se jí 29 diabetiků 2. typu. Pacienti dostávali třikrát denně 330 ml yerby maté po dobu 60 dnů a poté jim byl v krvi zjišťován glykovaný hemoglobin. Hladina glykovaného hemoglobinu se na konci studie snížila o 0,85 %.
Další studie provedená v roce 2018 výzkumníkem z Institutu klinické účinnosti a zdravotní péče na Fakultě Mediciny v Buenos Aires zjistila, že pití maté snižuje riziko cukrovky. Studie se zúčastnilo 2615 osob různého pohlaví ve věku 35-74 let. Po 26 měsících bylo zjištěno, že lidé, kteří vypili více než 550 ml yerby maté denně, vykazovali nižší riziko cukrovky než ti, kteří vypili méně než 100 ml yerby denně nebo vůbec žádnou yerbu nepili.
Yerba - je opravdu tak zdravá?
Odpověď na otázku, zda může diabetik pít yerbu nebo zda je yerba maté vhodná pro diabetiky, zní rozhodně ano. Čisté, neslazené maté s případným přídavkem přírodních bylin, ovoce nebo aromatických látek lidem s cukrovkou neškodí. Zároveň je třeba mít na paměti, že navzdory mnoha pozitivním vlastnostem yerba není lék, ale pouze o doplněk vyvážené stravy.