Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Yerba maté v kostce. Podívejte se na náš průvodce pro začátečníky!

2023-05-17
Yerba maté v kostce. Podívejte se na náš průvodce pro začátečníky!

Chcete začít své dobrodružství s yerbou maté, ale nevíte, kde začít a co si vybrat? Nebojte se! Jsme tu pro vás, abychom vám zodpověděli všechny otázky, poradili vám s výběrem nejlepších produktů. Pomůžeme vám vyjasnit vaše pochybnosti! Připravili jsme pro vás miniprůvodce, který vám vysvětlí všechny základní informace o yerbě maté. Ujišťujeme vás, že vás nechceme bombardovat obrovským množstvím informací - půjde o zhuštěnou formu znalostí o nápoji z indiánského kmene Guarani. Zbytek si můžete přečíst na našem blogu. Tak co, pustíme se do toho?


Obsah:

  1. Co je to yerba maté?
  2. Jaké druhy yerby maté existují?
  3. Jaké je základní příslušenství pro přípravu a pití yerby maté?
  4. Jak se připravuje yerba maté?
  5. Pijte yerbu, na vaše zdraví!

Hledáte yerbu maté na začátek? Podívejte se na naše startovací sady s yerbou maté

startovací balíček

Co je to yerba maté?

Začněme od začátku. Co je to yerba maté? Možná jste o ní již slyšeli. Možná ji pije váš kamarád, sestra nebo soused a vás zajímá, jak tento podivný blátivý nápoj, který se pije v rozpraskané nádobě pomocí podivného kovového brčka, chutná? Proč si milovníci yerby maté připravují nápoj a pijí ho, jako by to byl největší zázrak přírody? Protože je! Yerba maté je nálev ze sušených a drcených listů (a větviček) cesmíny paraguayské (latinsky: Ilex paraguariensis), rostliny, která se vyskytuje pouze v Jižní Americe na hranicích čtyř států: Brazílie, Paraguaye, Argentiny a Uruguaye. Před stovkami let tuto oblast obývali indiáni kmene Guarani a jako první objevili úžasné vlastnosti této rostliny. Všimli si, že žvýkáním listů cesmíny mají více energie, necítí se unavení, bystří se jim smysly, zlepšuje se jejich soustředění a mají mnohem menší hlad. Tento účinek se ukázal jako velmi užitečný při celodenních túrách a loveckých výpravách. Později začali indiáni ze sušených listů rostliny připravovat nálev - hořký, trpký a intenzivně bylinný nápoj, který se stal součástí jejich každodenního života. V 17. století přišli do Jižní Ameriky jezuité a začali se zajímat o život indiánů. Jejich pozornosti proto nemohl uniknout bylinný nápoj, který Guaraní uctívali téměř náboženským kultem. Jezuité si yerbu maté také zamilovali a postarali se o to, aby se o něm dozvěděli i mimo Jižní Ameriku. Dnes je yerba maté nedílnou součástí kultury obyvatel Latinské Ameriky, kteří se o maté rádi dělí s každým - s rodinou, přáteli i cizími lidmi. Je to "nápoj přátelství" a skutečný životní styl!" Yerba maté se proslavila především svými povzbuzujícími účinky, které má na svědomí obsažený kofein. Je zcela zdravou a přírodní alternativou kávy a umělých energetických nápojů. To však nejsou všechny její přednosti. Je také bohatá na vitamíny, minerály a další organické látky, díky nimž výborně prospívá fungování celého organismu.

Více o účincích yerby maté si můžete přečíst na našem blogu:

Každá země má své vlastní zvyky, a proto se v různých zemích yerba připravuje trochu jinak, i když vždy ze stejné rostliny - cesmíny paraguayské. Stálý je způsob přípravy, nezbytné příslušenství a význam, který má pro obyvatele Latinské Ameriky. Zajímá vás tedy, jaké druhy yerby maté existují, jak se nápoj pije a co je potřeba k tomu, abyste se mohli pustit do dobrodružství? Čtěte dále!

Jaké druhy yerby maté existují?

Yerba maté se dělí na několik druhů podle země původu a účinků směsi, které souvisejí se způsobem výroby a různými přísadami.

Druhy yerby maté podle země původu:

  • Argentinská yerba maté - je nejklasičtější yerbou, která se obvykle suší tradiční metodou krátkého vystavení plamenům ohně, někdy se navíc udí. Obvykle se podrobuje dlouhému zrání, které jí dodává jemnější a harmoničtější charakter. Směs obsahuje středně rozdrcené lístky, přiměřené množství větviček a trochu prachu. Příklady značek yerby maté: Kraus, Rosamonte;
  • Brazilská yerba maté - zde se yerba pije na několik způsobů:
    • mate green- hrubě drcené lístky cesmíny, téměř bez větviček a prachu. Tato yerba je sušená horkým vzduchem a nezraje, takže si zachovává šťavnatou zelenou barvu a svěží, jemnou chuť. Skvělá volba pro začátek vašeho dobrodružství s yerbou maté! Příklad: Verde Mate Green,
    • chimarrão - yerba maté rozemletá na velmi jemný prach, který se téměř podobá mouce. Má svěží zelenou barvu a k její přípravě a pití je zapotřebí speciální nádoba (cuia) a bombilla s velmi jemným filtrem (bomba). Příklad: Verde Mate Green Chimarrao,
    • tereréstudená yerba maté. Ve fázi výroby se směs připravuje tak, aby chutnala skvěle zalitá jak horkou, tak ledovou vodou. Příklad: Verde Mate Green Tereré;
  • Paraguayská yerba maté - poměrně na jemno rozemleté listy s dostatečným množstvím větviček a prachu. Její nejvýraznější chuť je intenzivní, hořká a trpká, za což vděčí sušení ohněm a kouřem. Paraguayská yerba maté patří z hlediska chuti a účinku k nejsilnějším, proto ji doporučujeme pokročilejším výrobcům maté. Příklady: Guarani, El Fuego;
  • Uruguayská yerba maté - jemně drcené listy se spoustou prachu (a někdy i s trochou větviček). Uruguayská yerba ve skutečnosti obvykle nepochází z Uruguaye - kvůli nepříznivé ekonomické situaci se v zemi yerba maté nevyrábí a dováží se z Brazílie. Brazilská yerba určená pro uruguayský trh je na obalu obvykle označena "Tipo PU1". Příklad: Armino Clasica, Canarias

Druhy yerby maté v závislosti na použitých přísadách:

Více informací o druzích yerby maté si můžete přečíst na našem blogu:

Slovníček pojmů, které se nejčastěji objevují na obalech yerb maté:

  • elaborada, elaborada con palo nebo jen con palo - yerba maté, která kromě listů (a prachu) obsahuje vysoký podíl větviček (přibližně 35 %);
  • elaborada despalada, elaborada sin palo nebo jen despalada - yerba maté bez větviček nebo s jejich malým podílem (maximálně 10 %);
  • chimarrão – yerba maté rozemletá na velmi jemný prach. Tento druh yerby se pije v Brazílii;
  • seleccion especial – speciálně selektovaná yerba maté, vyrobená z nejkvalitnějších listů cesmíny;
  • tostada – pražená yerba maté. Listy yerby maté se praží ve speciální peci, díky čemuž jsou tmavší, mají hnědou barvu a charakteristickou chuť a vůni. V nálevu z tohoto druhu směsi jsou patrné tóny obilné kávy a čokolády. Yerba maté tostada chutná velmi dobře také, když se místo vody zalije mlékem;
  • cocido – yerba maté v nálevových sáčcích nebo v rozpustné podobě.
Příslušenství pro yerbu maté

Jaké je základní příslušenství pro přípravu a pití yerby maté?

Pokud jste si již stihli vybrat svou první yerbu, je čas pořídit si příslušenství potřebné k její přípravě a pití. Co budete potřebovat?

  • bombilla na yerbu maté - je speciální brčko s filtrem, jejímž úkolem je oddělit nápoje od sedliny. Filtr na konci brčka při pití zachycuje lístky a větvičky, aby se nedostaly do úst. Nejuniverzálnější jsou bombilly vyrobené z nerezové oceli. Pro začátek vašeho dobrodružství s yerbou maté doporučujeme následujícíMercedes bombilla;
  • Matero na yerbu maté je speciálně tvarovaná nádoba, ve které se připravuje nálev. Matera jsou vyrobeny z různých materiálů a mají různé tvary, takže lze rozlišit několik typů:
    • Palo santo - nádobka vyrobená z "posvátného dřeva" palo santa, které má "magické" vlastnosti. Yerba maté připravená v takové nádobě získává jedinečnou chuť a vůni. Více informací o palo santu si můžete přečíst na stránkách našeho blogu;
    • Kalabása - nádoba vyrobená z přírodních plodů kalabásy. Stejně jako palo santo i kalabása "dává" nálevu yerby maté svou jedinečnou chuť a vůni. O kalabasách si můžete přečíst více zde;
    • Guampa - je speciálně tvarované matero, které se používá k pití studené varianty yerby - tereré. Původně se guampy vyrábějí z hovězího rohu, ale můžete se setkat i s guampami z palo santa, kalabásy nebo keramiky;
    • Matero keramické – je nejoblíbenějším typem matera na yerbu maté. Keramické matera jsou relativně dostupná za nízkou cenu, v mnoha provedeních a barvách a navíc se snadno udržují - můžete je bez obav vložit do myčky a mýt mycími prostředky. Na rozdíl od nádoby z kalabásy nebo palo santa keramická matera nezplesniví, pokud zapomenete vyhodit zbytky yerby. Díky svému tvaru, který připomíná přírodní kalabásu, se keramickým materům často říká také kalabásy;
    • Termo matero – jsou nádoby z nerezové oceli se speciální technologií, která udržuje teplotu várky po delší dobu;
  • Ostatní příslušenství - bombilla a matero jsou základními pomůckami pro přípravu a pití yerby, ale přípravu lze usnadnit pomocí také několika dalších doplňků, jako je např.:
    • Čistící štěteček na čištění bombill - speciální drát potažený materiálem, který umožňuje čištění bombill v těžko přístupných místech;
    • Naběračka na yerbu maté - dřevěná lžíce, která usnadňuje odměření správného množství směsi;
    • Korková podložka – chrání povrch stolu, na který pokládáte matero před účinky teplého matera;
    • Analogový teploměr – usnadňuje měření teploty vody na yerbu maté, což je při vaření velmi důležité, jak se dočtete dále v tomto textu;
    • Termoska – usnadňuje pití yerby mimo domov - v práci, ve škole, na univerzitě nebo na cestách. Doporučujeme zejména: Yerbomos, který v sobě spojuje tři funkce: matera, termosky a bombilly;
    • Yerbera, což je plechovka na yerbu maté, která usnadňuje skladování směsi. Kovová plechovka chrání směs před zvětráním, slunečním zářením, vlhkostí a dalšími faktory, které mohou ovlivnit chuť a aroma yerby maté.

Další informace o příslušenství k yerbě maté a rady, které z nich si vybrat a jak o ně pečovat, najdete na našem blogu:

Jak se připravuje yerba maté?

Už máte první yerbu, matero a bombillu - teď je čas připravit první nálev! Příprava yerby maté je jakýmsi rituálem, proto je dobré si zapamatovat několik pravidel. Nebojte se, není na tom nic těžkého a brzy se to naučíte!

Jak se připravuje yerba maté? Čtyři jednoduché kroky:

  1. Směs nasypte do matera. Začněte s menší porcí, asi 15 g (2-3 čajové lžičky), pak můžete množství postupně zvyšovat.
  2. Vytvořte "kopeček" z yerby. Poté matero prudce protřepejte a mírně nakloněte tak, aby se směs usadila na jedné ze stěn nádoby.
  3. Bombillu položte na "kopeček" filtrem dolů tak, aby se dotýkala dna nádoby.
  4. Nalijte do nádoby vodu. Zaměřte se na místo, kde je nejméně směsi. Velmi důležité: yerbu nezalévejte vroucí vodou. Příliš horká voda listy spaří, nálev bude velmi hořký a yerba ztratí své cenné vlastnosti. Optimální teplota pro přípravu yerby maté je přibližně 70-80 °C. Tady naleznete více informací o teplotě vody pro přípravu yerby maté

Chcete se stát opravdovým mistrem v přípravě yerby maté? Přečtěte si náš příspěvek na blogu: Jak správně připravit yerbu maté?. A v V tomto příspěvku se naučíte, jak připravit yerbu, když nemáte po ruce kalabásu a bombilu

Způsoby přípravy yerby maté

Základy přípravy yerby maté jsou jedna věc, a jakmile je zvládnete, můžete začít experimentovat. Jak se ukázalo, yerba se dá pít různými způsoby:

  • Tradičně – yerba maté zalitá horkou vodou o teplotě asi 70-80 °C;
  • Tereré, nebo tzv. studená yerba maté. Místo horké vody se používá voda ledová a často se přidávají kostky ledu. Vodu lze nahradit mraženým džusem. Studená variace yerby maté je velmi osvěžující a je vhodná zejména v horkých dnech;
  • Cocido – yerba maté v nálevových sáčcích nebo v rozpustné formě. Obvykle ji lze zalít vroucí vodou;
  • Roasted / tostada – pražená yerba maté. Lze ji zalít vodou, vodou s přídavkem mléka nebo vodu zcela nahradit mlékem. Velmi dobře chutná také zalitá vegetariánským mlékem;
  • Experimentálně - cesmína paraguayská má společné to, že se velmi dobře kombinuje s různými příchutěmi. Do nádoby s yerbou maté se tak mohou přidávat kousky ovoce, sušené citrusové kůry, čerstvé bylinky a dokonce i sladidla. Vodu lze nahradit ovocnou šťávou, mlékem nebo dokonce pivem. Možností je mnoho a vyplatí se experimentovat na vlastní pěst a najít svou oblíbenou příchuť!

Pijte yerbu, na vaše zdraví!

S touto dávkou znalostí se můžete vydat na dobrodružství s yerbou maté! Abyste si udělali lepší představu o různých příchutích, doporučujeme vám začít se Sady se vzorky yerby maté - vzorky balenými po 50 g. Tímto způsobem poznáte nejen různé značky, ale také různé druhy yerby maté - od klasických, bylinných a ovocných až po ty nejvíce povzbuzující. Později tak bude pro Vás snazší vybrat si yerbu v plnohodnotném balení.

Optimální variantou na začátek je také volba startovací sady s yerbou maté a příslušenstvím, a pokud chcete pít yerbu ve dvojici - doporučujeme sady yerby maté pro páry, kde jsou všechny produkty dvakrát. Nebo hledáte originální dárek pro mateistu? Žádný problém! V našem obchodě najdete také dárkové sady s yerbou maté, které balíme do speciálního stylového dárkového balení.

Jste připraveni na setkání s yerbou maté? Vezměte do ruky matero a bombilu a vychutnejte si dobrotu tohoto nápoje indiánského kmene Guarani. Na zdraví!

pixel