Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Bombilla

( Množství produktů: 21 )

Bombilla na yerbu maté je speciální brčko na filtrování yerby, trubička zakončená sítkem, která odděluje sedlinu yerby maté od nápoje. Vkládá se do nádoby naplněné yerbou - nejlépe před přidáním vody. Tím se zabrání ucpání sítka. Přestože jej někteří lidé označují jako "lžičku na yerbu maté", doporučujeme s ním nehýbat - neslouží k míchání nápoje, ale k jeho pití. Nejoblíbenější modely bombill jsou vyrobeny z nerezové oceli nebo alpaky, vysoce kvalitní kovové slitiny zvané "nové stříbro". Většina z nich je vybavena lžičkovým filtrem pro pohodlné pití většiny druhů směsy. Pokud však dáváte přednost yerbám s velmi jemnou strukturou, bude se vám hodit speciální trubička na yerbu se specifickým filtrem, jako je např. typ "Bomba". Ať už si vyberete jakoukoli bombillu, při správné péči vám jistě vydrží mnoho let.

Bombilla na yerbu a její historie. Jak indiáni Guarani pili yerbu maté?

Vlastnosti cesmíny, rostliny, z níž se yerba maté vyrábí, objevili indiáni kmene Guaraní, kteří obývali oblasti Paraguaye, Brazílie a Argentiny v Jižní Americe. Zpočátku žvýkali syrové listy cesmíny, které zvyšovaly jejich schopnost koncentrace před lovem. Někdy také drcené listy rostliny zalévali vodou a takto připravený odvar cedili přes zuby. Později začali používat bambusová nebo třtinová brčka, na jednom konci propíchnutá. Předchůdce bombilly, kterou známe dnes, se v jazyce guaraní nazýval "takuapý". Po kolonizaci Latinské Ameriky byla bambusová trubička yerby nahrazena kovovou, vyrobenou z mosazi nebo alpaky. Byla odolnější a praktičtější na používání. Lépe filtrovala, nehnila tak rychle jako přírodní rákosová nebo bambusová bombilla a nepředávala tak chuť a vůni nálevu.

Bombilla - brčko na yerbu maté

Slovo "bombilla" pochází ze španělštiny, kterou hovoří obyvatelé Argentiny, Paraguaye a Uruguaye. Jedná se o zdrobnělinu slova "bomba", které znamená pumpa. Ve španělštině má slovo "bombilla" také druhý význam - znamená žárovka, ale tento pojem se dnes používá spíše už jen ve Španělsku. Bombilla se skládá se ze tří částí:

  • zploštělý náustek, kterým se yerba maté dostává do úst,
  • úzká trubička - obvykle rovná nebo mírně zakřivená. Někdy se vyskytují i krásné, bohatě zdobené, fantazijně zkroucené bombillas. Přefiltrovaný nápoj protéká trubičkou do úst,
  • filtr s otvory, který po vložení do směsy oddělí sedlinu od nápoje a zabrání tak tomu, aby se drobné části cesmíny paraguayské dostaly do úst. V závislosti na typu bombilly mohou mít filtry různé tvary. Nejběžnější jsou ploché filtry ve tvaru malé lžičky. O něco větší, ploché a kulaté filtry se nacházejí v brazilských "bombillách", jejichž cílem je lépe filtrovat velmi prašné chimarrão. Časté jsou také pružinové bombillas, které jsou zakončeny filtrem ve tvaru pružiny. Je méně precizní než lžičkový filtr, takže je vhodný pro hrubě nasekané směsy chimarrãa s malým množstvím prachu. Méně známým typem filtru je filtr používaný ve válcových bombillas. Vzhledově se podobají pružinovým bombillám, ale místo pružinového filtru mají na konci jemné kolmé zářezy.

Některé bombillas lze odšroubovat a oddělit jednotlivé části. Díky tomu je lze mnohem snadněji umýt. Oblíbené jsou bombillas s jedním nebo více chladicími kroužky. Jejich úkolem je mírně ochlazovat tekutinu, která prochází z nádoby přes trubičku a náustek do úst milovníka yerby. Bombilla na yerbu maté je obvykle dlouhá asi 15-20 cm. Můžete se setkat i s o něco kratšími - pro menší kalabásy - i s delšími pro větší. Ve skutečnosti na délce bombily zas až tak nezáleží - důležité je jen, aby nebyla příliš krátká.

Z čeho se vyrábí bombilla na yerbu?

Bombillas neboli "brčka na yerbu" mohou být vyrobena z mnoha různých materiálů, na kterých závisí jejich vzhled, trvanlivost, komfort používání a především cena. K výrobě bombillas se nejčastěji používají tyto materiály:

  • bambus - rostlina s dřevnatými stonky, které podobně jako třtina nebo sláma připomínají dlouhé trubice. Stačí do nich vyvrtat drobné otvory a vytvořit tak přírodní filtr. Bambusová brčka mají svoje výhody, ale i nevýhody. Jsou levná a můžete si je vlastně vyrobit sami. Na druhou stranu jsou však poměrně málo trvanlivá a rychle se opotřebovávají. Bambus je organický materiál, který snadno přijímá chutě a vůně z nálevů a přísad v nich obsažených. Pokud zůstane ve zbytcích nálevu, může při vystavení vlhkosti shnít a naopak při vysokých teplotách se na něm mohou objevit praskliny;
  • Palo Santo - jinak známý jako "posvátný strom". Díky svým vlastnostem se strom používá v lidovém léčitelství, ale také při výrobě esenciálních olejů a parfémů. Stejně jako v případě bombill z bambusu je dřevo Palo Santo organickým materiálem, což znamená, že používání bombill z něj může přinášet určité nepříjemnosti. Na druhou stranu éterická, jemná vůně, kterou vydává, může ovlivnit chuť nápoje a vytvořit tak jedinečný zážitek;
  • nerezová ocel - bombillas vyrobené z tohoto materiálu mají často v názvu výraz "inox". - zkratka francouzského slova "inoxydable", což znamená "neoxidující". Jedná se o kovovou slitinu ve formě směsi železa, uhlíku, chromu a niklu. Byla patentována v roce 1912 a zpočátku se používala pouze na výrobu příborů. Jak už název napovídá, nerezová ocel nerezaví - je odolná vůči korozi i vysokým teplotám, takže předměty z ní vyrobené můžete bez obav používat v teplých nápojích. Je odolná - příbory z ní vyrobené vydrží mnoho let. Výhodou nerezových bombillas je také estetický, lesklý vzhled a cena - jsou relativně levné;
  • poniklovaná ocel - niklování zahrnuje pokovování ocelových výrobků vrstvou niklu. Jedná se o levný a působivý způsob ochrany ocelového předmětu před korozí a dodání estetického vzhledu. Takové bombillas jsou velmi běžné a levné, ale nejsou tak odolné jako bombillas z nerezové oceli nebo stříbra. Niklová vrstva se časem opotřebovává. Někteří lidé jsou navíc na nikl alergičtí;
  • alpaka - nazývá se také "nové stříbro" nebo "čínské stříbro". Podobá se stříbru, ale ve skutečnosti je slitinou kovů mědi, niklu a zinku. Vzhledem k podobnosti alpaky s drahým kovem vypadá bombilla z ní vyrobená mnohem lépe než bombilla z nerezové oceli. Je také trvanlivá a odolná vůči korozi. Nevýhodou těchto bombillas je však jejich poměrně vysoká cena;
  • stříbro - bombilas ze stříbra jsou krásné a elegantní, ale také velmi drahé a exkluzivní. Často jsou nádherně zdobené. Stříbro se používá na výrobu šperků, příborů a nádobí již od starověku. Má antibakteriální vlastnosti, o kterých psal již Hippokrates. Féničané zase uchovávali vodu, víno a ocet v nádobách ze stříbra. Během první světové války se sloučeniny stříbra používaly k prevenci infekcí a dnes se stříbro používá k povrchové úpravě chirurgických nástrojů.

Bombilla - je důležitá pro pití yerby?

Mnozí z vás se ptají, jak začít své dobrodružství s yerbou maté. Není divu. Tento přirozeně povzbuzující nápoj je stále oblíbenější alternativou kávy. Co je potřeba k pití yerby maté?

Při tak širokém výběru nejlepších yerb maté a příslušenství, které mají začátečníci na výběr, se mohou trochu ztratit. Ve skutečnosti je to ale opravdu snadné! K tomu, abyste si mohli vychutnat energizující nálev z cesmíny paraguayské, nepotřebujete žádné odborné znalosti.

Patří bombilla k nezbytnému příslušenství yerby?

Určitě je tím nejpodstatnějším. Právě ta vám umožní oddělit nálev od sedliny, což vám umožní pohodlně pít yerbu maté. Případně můžeme bombillu nahradit french pressem. Toto řešení však doporučujeme pouze v nouzových situacích. Není to ono. Nezažijete totiž potěšení z přípravy yerby podle tradičního rituálu. V dřevěné nebo keramické kalabáse a přes bombilu umístěnou uvnitř chutná nálev yerby maté rozhodně nejlépe!

Bombilla pro yerbu maté - jakou zvolit?

Yerba maté je důležitou součástí života každého z nás, a proto jsme rádi, že vám můžeme odhalit bohatství světa latinskoamerických nápojů. Co si vybrat? Která bombilla bude nejlepší pro začátečníky a která pro pokročilé?

Odpovědi na tyto otázky najdete na stránkách našeho obchodu s yerbou maté. Právě yerba maté triumfuje na vlně zdravého životního stylu a ekologické stravy. Lidé s bombillou a maté v ruce jsou stále častěji spatřováni na veřejných prostranstvích. Náš internetový obchod s yerbou maté dobře ví, jak uspokojit potřeby milovníků nálevu. Nabízíme tu nejkvalitnější yerbu přímo od renomovaných jihoamerických výrobců. Najdete u nás také potřebné příslušenství. Máme vše, co si může přát i ten nejnáročnější milovník nápoje zvaného maté!

Kde koupit bombillu na yerbu maté? Typy a cena

Obchod s yerbou maté MateMundo.cz se může pochlubit širokým výběrem bombillas. Začátečníci jistě ocení dřevěné a nerezové bombillas typu lžičky a pružinové bombillas. Vyznačují se vysokou kvalitou zpracování a nízkou cenou.

Mezi špičkovými výrobky stojí za pozornost bombillas z alpaky. Alpaka je vysoce kvalitní slitina nerezových kovů s vysokou odolností proti oxidaci. Obchod MateMundo.cz je zárukou příznivých cen, profesionálního servisu a vynikající kvality prodávaných výrobků. Naše bombillas zaručují pohodlné popíjení nápoje bez ohledu na okolnosti.

Nejste si jisti, co si vybrat? Chcete vědět, která bombilla je nejlepší pro začátečníky? Zajímá vás několik výrobků a přemýšlíte, pro který se rozhodnout?

Nemusíte se obávat. V případě pochybností je vám k dispozici zákaznický servis našeho internetového obchodu s yerbou maté! Spokojenost zákazníků je naším posláním. Uděláme vše pro to, aby vaše koupě byla jen a jen potěšením. Přejeme vám příjemné zážitky z nakupování na MateMundo.cz!

pixel