Jak se připravuje yerba maté?
Zejména na začátku vašeho dobrodružství s tímto nápojem se to může zdát trochu složité. Zdání obvykle klame a jak se ukazuje, je to velmi jednoduché a umění připravit yerbu maté se rychle stane zvykem.
Yerba maté - jak se připravuje? Odkaz na tradice indiánů kmene Guaraní
Mnoho lidí si yerbu maté mylně plete s čajem. Ačkoli se nejedná o tentýž nápoj, mají toho dost společného - oba nápoje jsou nálevem ze sušených a drcených listů rostlin a obvykle se pijí teplé. Čaj je nálev z listů čínského čaje (latinsky Camellia sinensis). Tato rostlina je původem z hor na pomezí Číny, Indie a Myanmaru. Yerba maté se vyrábí z cesmíny paraguayské (latinsky Ilex paraguariensis), která roste na pomezí čtyř jihoamerických zemí: Paraguay, Brazílie, Argentina a Uruguay. V případě čaje je to jednoduché. Potřebujete hrnek a nádobu na vaření vody - rychlovarnou konvici nebo obyčejný hrnec. Pokud pijete listový čaj, můžete použít i sítko, i když to není nutné, pokud vám nevadí, že se vám lístky dostanou do úst. Zalijte čajové lístky vroucí (černý čaj) nebo mírně vychlazenou vodou (bílý nebo zelený čaj) a počkejte několik minut, než se vylouhuje. S yerbou maté je to již o něco složitější. Tato komplikace vychází z určitého rituálu, který má původ v tradicích indiánů kmene Guarani, kteří jako první objevili vlastnosti cesmíny paraguayské a před stovkami let pili nálev z jejích sušených listů. Při pití yerby maté je důležité vědět jakou směs chcete připravit, jaké k tomu máte pomůcky a jakým způsobem. Také teplota vody je velmi důležitá. To vše vytváří kolem kultury pití a vaření yerby určitou auru tajemna a dodává jí špetku magie. Pokud se tedy chcete držet tradiční metody přípravy yerby, tak je třeba dodržovat několik pravidel.
Co potřebujete k přípravě yerby maté?
Povzbuzeni vyprávěním svých přátel a četnými články o přípravě yerby maté se ptáte - jak ji připravit? Než si poprvé připravíte yerbu, musíte se vybavit několika základními pomůckami:
Bombilla je kovové brčko zakončené filtrem, který odděluje vyluhovaný nápoj od větviček a prachu. Směs yerby maté je mnohem jemnější než klasický čaj, a proto je pití yerby bez bombilly nepříjemné - drobné kousky lístků a větviček zůstávají na zubech a dráždí ke kašli. Z tohoto důvodu začali indiáni kmene Guarani pít nálev z cesmíny bambusovým nebo rákosovým brčkem, které bylo o stovky let později nahrazeno kovovou bombillou. Dnes je možné zakoupit bombilly ze dřeva, bambusu, a různých druhů kovů - nerezové oceli, niklu, alpaky nebo stříbra. Dnešní bombillas jsou také vybaveny různými filtry - v závislosti na druhu yerba maté, způsobu přípravy a potřebách každého z nás. Bombilla, stejně jako matero, potřebuje správnou péči, aby vydržela co nejdéle. Pro důkladné umytí a vyčištění se může hodit speciální čisticí kartáček.
Matero - jedná se o profilovanou nádobu, ve které budete nápoj připravovat. Indiáni kmene Guarani pili yerbu v nádobách z dutých, sušených plodů dýně. Tradičně se matero vyrábí také ze dřeva, nejčastěji ze dřeva palo santa nebo algarroba. Kalabásy ze dřeva mají mnoho výhod - jsou ručně vyráběné, jedinečné a unikátní, jsou ekologické a navíc ovlivňují chuť a vůni nápoje tím, že mu dodávají velmi zajímavé a jedinečné tóny. Na druhou stranu jsou matera z organického materiálu méně odolné a je třeba o ně správně pečovat. To se dělalo například vymazáním stěn matera máslem a po tři dni zaléváním plnotučným mlékem. Pak se kalabása vymyje, nechá se uschnout a může se začít používat. Takové matero si můžete koupit i dnes. V současné době jsou nejoblíbenější a snadno dostupné keramická matera, která žádná takováto ošetření nepotřebují.
Yerbu maté si můžete zalít mnohokrát, takže se vyplatí pořídit si i termosku, i když to není povinnost. Ušetří vám to čas při vaření vody před každým zalitím a také vám to usnadní brát si nápoj na cesty. V našem obchodě je k dispozici široká škála termosek s různými funkcemi - určitě se podívejte do kategorie: Pomůcky a další příslušenství pro yerbu maté.
Pro přípravu maté může být užitečná konvička se zabudovaným teploměrem nebo stačí pouze teploměr, který pomůže přesně změřit teplotu vody.
A nakonec to nejdůležitější: vyberte si ten správný druh yerby maté. Směs s vysokým obsahem prachu a najemno nasekanými lístky bude mít silnou chuť a účinek, zatímco yerba složená prakticky jen z lístků a větviček bude jemnější. Větvičky jsou " výplň", takže čím méně jich bude, tím více bude porce povzbuzující a silnější. Chuť yerby ovlivňuje také způsob sušení lístků. Yerba sušená teplým vzduchem má jemnou chuť a není tak hořká, zatímco při sušení kouřem je chuť nápoje silnější a výraznější.
Jak správně připravit nápoj z yerby maté?
Příprava yerba maté krok za krokem
Podle tradiční metody vyžaduje příprava yerby maté několik kroků:
Prvním krokem je nasypání směsi do nádoby matera. Obvykle se nasype asi 1/4 až 3/4 objemu matera. Množství závisí na tom, jak silný nálev chcete připravit. Je známo, že čím více směsi, tím silnější bude vaše maté, takže začněte tím, že nasypete jen 2-3 čajové lžičky mletých listů (asi 15 g).
Druhým krokem je podle tradice přikrytí matera rukou, otočení dnem vzhůru a silné protřepání. Část prachu tak zůstane na ruce a neucpe sítko v bombille.
Třetím krokem je otočení matera do výchozí polohy. Poté ho nakloňte pod úhlem tak, aby se na jedné stěně matera vytvořil "kopeček" směsi a na druhé straně se odkrylo dno nádoby.
Čtvrtým krokem je položit bombillu na hranu kopečku filtrem dolů tak, aby se dotýkala dna matera.
Pátým krokem je opatrně naklonit matero do vzpřímené polohy a dbejte na to, aby směs nezakryla dno a zalijte směs malým množstvím studené vody a poté počkejte, až se tekutina vsákne do směsi.
Šestým krokem při přípravě nálevu je zalití směsi horkou vodou, tak aby matero bylo plné. Optimální teplota pro přípravu yerba maté je přibližně 70-80 °C. Čím je voda chladnější, tím déle se yerba maté připravuje, má jemnější chuť a mnohem s menší intenzitou uvolňuje svoji chuť. Je velmi důležité, aby voda nebyla příliš horká - pak by se listy cesmíny spálily a nálev by byl velmi hořký. Pokud nemáte teploměr a nemůžete přesně zkontrolovat teplotu, jednoduše počkejte asi 4-10 minut po uvaření vody (v závislosti na tom, z čeho je vyrobena konvice, ve které vaříte vodu, a jak silné jsou její stěny) a nebo jednoduše do vařící vody hoďte 2 kostky ledu. Pokud jste bombillu do matera ještě nevložili, udělejte to nyní a zacpěte náustek palcem. Tímto způsobem se vyhnete ucpání filtru. Směs se bude louhovat asi 2-5 minut. Delší doba máčení způsobí, že maté bude silnější a hořčí.
Sedmým krokem a posledním krokem je ochutnání a sdílení s přáteli nebo s rodinou.
Jak se maté pije v Argentině? První vždy ochutnává ten kdo maté připravil. Po té znovu zalijete a předáte matero dalšímu. Vždy když dopije jedna osoba, tak se maté vrací k “sebadorovi”, což je osoba, která maté připravila a za jeho kvalitu odpovídá. Tato osoba je zodpovědná za to, že maté neutopí (yerba se nachází pouze při dně a chuť maté je mdlá) nebo do maté třeba přidává různé bylinky, popř. ho na přání osob doslazuje. Nezapomeňte: Zajímavé je " spařit" yerbu ve vodě při nízké teplotě. Ledová yerba maté je oblíbená zejména v Paraguayi, kde je v letní sezóně velké horko. Takto připravená yerba se nazývá tereré.
Příprava yerby je naprosto jednoduchá!
Návod na přípravu yerby, která je popsaný výše se vztahuje k tradici. Ve skutečnosti můžete pít nápoj, jak je vám libo - v běžném šálku nebo sklenici, připravený pomocí vařiče nebo french pressu a to bez použití bombilly. Pití maté tak však postrádá tajemství a kouzlo. Ačkoli se může zdát, že příprava yerby maté tradičním způsobem je obtížná a časově náročná, není to pravda. Uvidíte, že příprava není tak složitá a rychle se v ní zdokonalíte. Rituál přípravy yerby maté se stane vaším každodenním zvykem a na posezení s přáteli nad dobrým matém se vždy budete těšit. Nyní si vezměte své oblíbené matero a bombillu a uvařte si tu nejlahodnější yerbu na světě!