Co to je yerba maté?
Existuje nápoj, jehož mimořádné povzbuzující a zdraví prospěšné vlastnosti objevili již staří Indové. Yerba maté je nálev z listů a větviček cesmíny paraguayské. Pro indiány kmene Guaraní to bylo něco jako čaj pro moderního člověka. Dnes jsou vlastnosti a chuť yerby maté známé po celém světě. Také Češi si tento výjimečný nápoj z Jižní Ameriky stále více osvojují. Co je yerba maté? Jak se připravuje a jak se pije? Jak yerba maté chutná? Všechny nejdůležitější informace o yerbě maté jsme shromáždili v dnešním příspěvku!
Co je to yerba maté a odkud pochází?
Yerba maté jsou sušené listy cesmíny paraguayské, z nichž se připravuje aromatický nálev s vysokým obsahem kofeinu, živin, vitamínů a minerálů. Rostlina roste v Paraguayi a subtropických oblastech Argentiny a Brazílie. Právě v těchto třech zemích a v sousední Uruguayi je yerba maté nejoblíbenější a denně ji pije značná část obyvatelstva. Na pěstování má cesmína vysoké nároky. Rostlina dává přednost nížinným stanovištím s vysokou vlhkostí vzduchu. Předpokladem jsou srážky 2 500 mm za rok a průměrná teplota kolem 20 °C. Neméně důležitá jsou i vhodná půdní kritéria. Předpokládá se, že půda, na které cesmína paraguayská roste, by měla obsahovat hlínu a písek, mít lehce kyselé pH a být bohatá na draslík. To je důvod, proč se přes opakované pokusy dosud nepodařilo introdukovat cesmínu v jiných oblastech světa.
Indiáni kmene Guarani. Průkopníci yerby maté
Výjimečné vlastnosti listů cesmíny objevili indiáni kmene Guaraní dávno před evropskou kolonizací. Žvýkání listů této rostliny jim umožňovalo zmírnit hlad, zlepšit koncentraci a zvýšit energii. Yerba maté se ukázala jako obzvláště prospěšná při lovu nebo při potyčkách mezi kmeny. Není divu, že začala být obklopena téměř božským kultem a její konzumace nabyla charakteru náboženského obřadu. Počátky výskytu yerby maté na zemi se dokonce staly součástí guaranské mytologie. Ti věřili, že zázračná rostlina je darem bohyň Yari a Arai. Ty se prý zjevily v lidské podobě na zemi, kde je při procházce džunglí napadl jaguár. Jejich zachráncem se ukázal být lovec jménem Guaraní. Odměnou za jejich záchranu byl cesmínový strom, který následujícího dne nečekaně vyrostl přímo pod jeho chýší. Od té chvíle se rostlina a její životodárné listy staly mezi indiány symbolem přátelství a bratrství.
Yerba maté a jezuité
Příchod kolonizátorů z Evropy byl obecně spojen s masovým ničením původní kultury. Lidé kmene Guaraní však měli velké štěstí. To vše díky příchodu jezuitů. Na rozdíl od španělské koruny prováděli misionáři mírovou evangelizační činnost. Jejich činnost se soustředila na zakládání a provozování tzv. redukcí. V osadách nacházejících se uprostřed nepřístupných tropů prosazovali politický systém založený na společné práci a spravedlivém rozdělení bohatství. Oceňovali blahodárné vlastnosti yerby a zavedli četná vylepšení techniky pěstování. To jim umožnilo zvýšit výnosy a díky tomu vyvážet přebytky yerby maté do jiných provincií. Věhlas tohoto nápoje se rychle rozšířil mezi dobyvateli. Obliba cesmíny paraguayské neustále rostla a postupně zakořenila v místní kultuře. V období bojů za nezávislost na počátku 19. století se yerba maté stala symbolem národní identity vznikajících zemí. To se projevilo například v archetypu gaucha, který je ústředním prvkem argentinské tradice. Postava svobodymilovného kočovného pastevce dobytka z jižního pohraničí země je dodnes zobrazována s neodmyslitelnou nádobou plnou životodárné yerby maté.
Yerba maté: Nedílná součást života Latinoameričanů
Yerba maté je dodnes nedílnou součástí identity a každodenního života latinskoamerických obyvatel. Není divu, že na poměrně úzkém území, kde se rostlina vyskytuje, je tolik plantáží. Jejich počet dnes dosahuje několika tisíc. Podle statistik vedou ve spotřebě cesmíny Uruguayci. Roční spotřeba yerby maté na jednoho obyvatele tam dosahuje téměř 9 kilogramů! Hned za nimi je Argentina s přibližně 6,5 kilogramu na osobu a rok. Stupně vítězů uzavírá Paraguay s přibližně 2,5 kilogramu na osobu. Také Brazilci si oblíbili yerbu maté, ale není populární v celé zemi. Produkce maté je soustředěna ve čtyřech provinciích na jihu Brazílie - Paraná, Rio Grande, Santa Catarina a nejméně v Mato Grosso do Sul. Sever země předstihla produkce kávy a mnoho lidí v severních oblastech ani neví, co to yerba maté je.
Není tedy divu, že se tamní podnikatelé zaměřují na prodej této suroviny do zahraničí. Brazílie, ruku v ruce s Argentinou, jsou již mnoho let světovými lídry, pokud jde o vývoz yerby maté. Hned za nimi je Paraguay. A kam se yerba nejčastěji dováží? Na prvním místě je Uruguay a země Blízkého východu: Sýrie a Libanon. Španělsko je lídrem evropského dovozu, a to díky velkému počtu hispánských přistěhovalců, kteří zde žijí. Následuje Německo, Francie a Polsko. Tyto země zaznamenávají nejvyšší nárůst prodeje yerby maté. Neskromně přiznáváme, že je to také zásluha našeho internetového obchodu. Nepochybujeme o tom, že někteří z vás objevili yerbu maté právě díky nám!
Yerba maté v Evropě
Jak jsme se již zmínili, na špici evropské spotřeby yerby maté jsou Poláci. Přispělo k tomu několik důležitých faktorů. Jistě na tom má nemalý podíl populární cestovatel Wojciech Cejrowski. Yerba maté se vždy objevovala po jeho boku v televizních pořadech. Ochotně s ní také pózoval na fotografiích a psal o ní v knihách. Dalo by se říci, že se s nádobou plnou tohoto báječného nápoje nikdy nerozloučil.
V dnešní době se s maté a bombilou objevuje stále více celebrit, ať už z televize, internetu nebo ze světa sportu, a nabádají své fanoušky, aby tento jihoamerický zázračný nápoj vyzkoušeli a nahradili kávu zdravější yerbou. Ačkoli první pokusy představit Čechům a Slovákům maté proběhly již před světovou válkou, největší rozvoj tohoto odvětví nastal zhruba v posledním desetiletí. Donedávna byl přístup k nim byl však omezený a ceny byly velmi vysoké. To vše se v současném desetiletí změnilo. Rozvoj e-commerce způsobil, že nejlevnější yerba maté je nyní k dostání v internetových obchodech. Platformy, jako je náš obchod s yerbou maté, se mohou pochlubit nejširším sortimentem a nejnižšími cenami.
Jak yerba maté působí?
Rostoucí obliba yerby maté mimo domovský kontinent je způsobena jejími četnými blahodárnými účinky. Směsi se vyznačují vysokou koncentrací kofeinu, podobnou té, která je obsažena v kávě. Důležitá je také řada dalších složek. Pití yerby maté dodává tělu soubor vitaminů a mimo jiné riboflavin, chrom, draslík a zinek. Nálev stimuluje činnost svalů a srdce, podporuje metabolismus, zvyšuje intelektuální výkonnost a odstraňuje únavu. Obrovský obsah antioxidantů se zase promítá do stimulace obranných mechanismů imunitního systému. Konzumenti yerby maté jsou méně často nemocní. Yerba maté se někdy používá také jako přírodní stimulant pro sportovce. Nálev rozšiřuje cévy a zlepšuje krevní oběh, čímž zvyšuje výkonnost organismu při fyzické námaze. Studie provedené v posledních letech naznačují, že yerba maté může mít inhibiční účinek na rozvoj Alzheimerovy choroby. Kromě toho vědci vidí možnou souvislost mezi konzumací yerby maté a zpomalením trávení glukózy. To by naznačovalo pozitivní účinek nálevů v boji proti cukrovce.
Yerba maté: Zdravější než káva
Jak jsme se zmínili výše, yerba maté má podobný obsah kofeinu jako káva. Zároveň v posledních letech stále více konzumentů kávy přechází na nálev z cesmíny. Jaký je důvod tohoto fenoménu? Lékařské autority o tom nepochybují: yerba maté je prostě zdravější! Kofein, který obsahuje, se vstřebává pomaleji, ale zato vyváženěji. To se promítá do méně intenzivního, ale stabilnějšího a déle trvajícího stimulačního účinku. Tím se eliminuje nepříjemný důsledek pití kávy v podobě náhlého přívalu energie a následného pocitu slabosti. Souvisí to také s minerálním a výživovým bohatstvím yerby maté. Rostlina obsahuje více zdraví prospěšných a pro tělo snadno vstřebatelných složek. Není divu, že ti, kteří yerbu maté vyzkoušeli, se k "malé černé" vracejí jen zřídka.
Yerba maté a hubnutí
Mezi nesporné výhody yerby maté patří skutečnost, že nálev pomáhá hubnout. Její pravidelná konzumace podporuje metabolismus a má stimulační účinek na metabolické procesy v našem těle. Nálev navíc "obelstí" tělo, aby se cítilo syté. Pitím yerby si jistě snáze odepřeme sladkosti a jiné tučnější pochutiny. Pro podporu hubnoucí kúry stojí za to zajímat se o produkty z yerby maté určené právě na shazování kil. Tyto výrobky jsou označovány španělským termínem "silueta", což znamená "štíhlá postava". Právě v jejich složení kromě cesmíny paraguayské najdeme i směs bylin podporujících metabolismus. Zákazníci našeho internetového obchodu se nejčastěji rozhodují pro Guarani Silueta a Verde Mate Green Silueta a Regulase.
Jak chutná yerba maté?
"Jakou chuť má yerba maté?" Tuto otázku si kladou lidé, kteří chtějí yerbu vyzkoušet poprvé. Bude jim její chuť vyhovovat, nebo bude příliš hořká a silná? Nejčastěji se s ní spojuje síla a hořkost, ale pravdou je, že žádné dvě yerby maté nejsou stejné. Každý druh a každá značka chutná jinak, což ovlivňuje řada různých faktorů. Prvním z nich je způsob zpracování. Tradiční yerba se suší kouřem nad speciálním ohništěm. V důsledku toho má nápoj skutečně intenzivní, mírně hořkou chuť, která se může zdát začínajícím příznivcům maté příliš silná. U zelené yerby maté (yerba maté green) je situace jiná. Při zpracování zeleného maté se používá horký vzduch. Směs si zachovává svěží, travnatou barvu a jemnou, organickou chuť. Právě zelená yerba maté se doporučuje pro začátek maté dobrodružství. Dalším bodem je přítomnost přídatných látek. Yerba maté se dobře doplňuje s bylinkami a ovocem, které zmírňují intenzivní chuť a vnášejí do ní zajímavé, originální tóny. Naprostá většina známých značek nabízí výrobky bohaté na rozmanité přísady.
Jak zlepšit chuť yerby maté?
Pokud se vám při prvním ochutnání zdála chuť yerby příliš intenzivní, tak nezoufejte, nic není ztraceno! Existuje mnoho alternativ. Můžete například přejít na jemnější yerbu maté, označenou jako "suave" (toto slovo znamená ve španělštině " jemný"), nebo na yerbu maté s přísadami. Není nutné kupovat hotové směsi. Pokud jste se již rozhodli pro klasickou yerbu bez přísad, ale je pro vás příliš hořká, můžete si do ní sami přidat kousky ovoce nebo sušené či čerstvé bylinky. Yerba maté je ideálním základem pro kulinářské experimenty! Hořkou a intenzivní chuť yerby lze také zmírnit přidáním sladidel: medu, stévie, cukru nebo jeho zdravějších náhražek, jako je xylitol nebo erythritol. Další důležitou otázkou je množství sušeného produktu. Doporučené porce od výrobců se mohou pro začínající uživatele yerby ukázat jako příliš velké. Není hříchem nasypat do matera pro začátek čajovou lžičku suchých ingrediencí místo 1/4 objemu nádoby, jak se obvykle doporučuje. Důležité je také sledovat teplotu vody, kterou se yerba maté zalévá. Optimální teplota vody je 70-80 °C. Příliš horká voda může listy cesmíny spálit, čímž nálev velmi zhořkne, zatímco chladnější voda způsobí, že yerba maté bude chutnat jemněji, ale také hůře bude uvolňovat své pozitivní účinky.
Yerba maté: Jak začít?
K ochutnávce yerby maté potřebujeme především samotnou směs. Je poměrně sypká, takže při kontaktu s vodou vzniká spousta sedliny. K nápravě tohoto problému je nutná filtrační trubice se sítkem - bombilla. Užitečná je také speciální nádoba z keramiky, vydlabaného plodu kalabásy (nazývaného také tykev) nebo matera ze dřeva (obvykle palo santo). V našem internetovém obchodě s yerbou maté najdete vše, co potřebujete k popíjení nápoje. Pokud s yerbou maté teprve začínáte, je nejlepší zakoupit si startovací sadu obsahující kompletní sadu příslušenství.