Za oknem je pošmourný podzim nebo chladné zimní ráno a s ním i nedostatek energie a chuti vstát z postele. Jak to zvládáte? Odkud čerpáte energii? Máme několik osvědčených způsobů. Můžete se napít yerby maté a zůstat nabití energií po celý den. Nebo se můžete vzpružit čajem, kávou či energetickými nápoji. Co mají tyto nápoje společného? Kofein!
Yerba maté stále přitahuje nové nadšence. Její příznivci oceňují rostlinnou vůni nápoje a pozoruhodnou, mnohostrannou chuť. Pro mnohé je však klíčový povzbuzující účinek vyplývající z vysokého obsahu přírodního kofeinu. Často se nás ptáte, která yerba maté je nejsilnější. Je těžké dát jednoznačnou odpověď, protože favoritů je hned několik. Objevte je v našem nejnovějším textu!
Tykev kalabása je popínavá rostlina z čeledi tykvovitých, která roste v subtropickém podnebním pásmu. Některé její odrůdy jsou vhodné ke konzumaci. Od starověku je cennou surovinou ze zcela jiného důvodu. Zralé plody této rostliny se vyznačují tvrdou a pevnou slupkou. Příznivci yerby maté oceňují kalabásy, která se z ní vyrábí. Využití je však mnohem více. Sušené a vydlabané plody mohou být nádobou, obalem a dokonce i hudebním nástrojem!
Yerba maté je velmi oblíbená v jižní Brazílii, Argentině, Paraguayi a Uruguayi. Způsoby pití a druhy maté se v těchto regionech zásadně liší. Chtěli byste se o tom něco dozvědět? Čtěte dál!
Zelená yerba již nějakou dobu kraluje českému trhu s maté. Yerba mate green - co to je? Jaké jsou její charakteristiky a co ji učinilo tak úspěšnou? Jak se liší od tradičních druhů yerby? Proč byste měli být při výběru produktu obezřetní a na co si dát pozor? Na tyto a další otázky odpovídáme v dnešním článku.
Yerba maté a zdraví. Většina z nás si spojuje maté jen se stimulujícím nápojem, ale je to opravdu jen nápoj? Jaký vliv má yerba maté na naše zdraví? Jak může prospívat našemu organizmu? Ukazuje se, že yerba může být produktem, který je cenný z hlediska zdraví a krásy. Tyto dva aspekty fungování našeho těla jsou neoddělitelně spjaty.
Květy jsou spojovány především s krásnou, výzdobou zahrad, luk, okenních parapetů či našich provoněných obýváku. A věděli jste, že mnoho květů je je jedlých? Jsou chutné a krásně voní, navíc mají řadu zdravotních pozitiv. Lze z nich připravit nálev, přidávat je do pokrmů a to jak v celku a nebo je použít jako koření.
Zejména na začátku vašeho dobrodružství s tímto nápojem se to může zdát trochu složité. Zdání obvykle klame a jak se ukazuje, je to velmi jednoduché a umění připravit yerbu maté se rychle stane zvykem.
V posledních letech se přírodní produkty těší stále větší oblibě. Chceme lépe jíst, lépe vypadat, lépe se cítit a vést zdravý životní styl. Hledáme zdravé náhrady syntetických doplňků stravy. Jednou z takových zdravých složek s velmi cennými vlastnostmi a širokou škálou využití je sarsaparilla neboli smilax lékařský.
"Catuaba" nebo “katuaba” je označení pro nálev z kůry několika stromů původem z Brazílie. Nejčastěji se používá kůra stromů Trichilia catigua a Erythroxylum vaccinifolium, proto se kůra těchto stromů i stromy samotné nazývají také catuaba. Kůra stromu catuaba se díky svým vlastnostem často přidává do yerby maté. Co je katuaba? Jaké má vlastnosti a jak funguje? V dnešním příspěvku se pokusíme komplexně shromáždit všechny informace o této fantastické ingredienci.